Postelja s predali
NAČRTOVANJE

Predalniki pod posteljo da ali ne?

Pomanjkanje prostora v stanovanjih in nenazadnje tudi v hišah ni nič nenavadnega. Smo v času, ko hočemo iz majhnih bivanjskih kvadratur iztržiti največ. V času, ko se zavedamo, da 120 kvadratnih metrov hiše ni ravno nek prostorski presežek za 4 člansko družino. Ko vemo, da je stanovanje 75 kvadratnih metrov premajhno za 4 člansko družino. Ampak želimo si imeti pa vse, pralnico, shrambo, garderobo, kabinet, tri spalnice, dve kopalnici, kotlovnico in nenazadnje še osrednji bivalni del. Vse je mogoče doseči, ampak s konkretnim premislekom in iskanjem rešitev in obračanjem tlorisov ter nenazadnje s sklepanjem kompromisov in združevanjem funkcionalnosti. Noben funkcionalen tloris ne zraste čez noč, je plod večdnevnega premikanja, razmišljanja in iskanja rešitev.

V zadnjem obdobju postajajo vse popularnejše postelje s predali. Ti predali so res “life saver”, ker v njih praktično shraniš tisto česar ne potrebuješ ravno pogosto.

Nekateri v teh predalih shranjujejo oblačila, ki jih sezonsko menjujejo. Spet drugi vanje shranjujejo potovalne torbe in nahrbtnike, tretji pa jih uporabljajo za shranjevanje posteljnine, pregrinjal in raznih dek. Odlični so tudi za shranjevanje športne opreme. Z leti se stvari samo nabirajo in naše potrebe po najrazličnejših stvareh se povečujejo, prostor za shranjevanje pa ostaja isti ali se zmanjšuje.

Ostroška postelja s predali

Zakaj kupiti posteljo s predalniki?

Sama vedno priporočam postelje s predali, ker so predali običajno globoki, široki in dogi in vanje res lahko shraniš vse možne stvari. Se pa pogosto zgodi, da stranke pozabljajo, da je te predale potrebno odpreti in je ob postelji potrebno zagotoviti dovolj prostora, da se predalniki odpirajo. Koliko prostora je minimalno med posteljo in naslednjo oviro, da se bo predalnik brez težav odprl je težko reči na pamet, zaradi različne širine postelj in posledično globine predalov.

Ne glede na to ali bo ob postelji predalnik ali ne pa ob njej le pustite 80 centimetrov za nemotene prehode. Najverjetneje se zavedate, da se boste težko prekobacali do postelje v kolikor bo le ta od omare ali stene oddaljena zgolj 40 cm. Se sploh lahko obrnete na 40 cm širokem hodniku?

Podposteljni predalniki imajo poleg vseh pozitivnih lastnosti tudi negativno. Naš dober prijatelj prah najde pot tudi do njih. In ja v kolikor ne želimo imeti ravno skladišča le tega je potrebno predalnike vsaj enkrat mesečno odpreti in jih posesati. Nikakor ne pozabite posesati tudi prostora pod posteljo. Lažje je sesati pod posteljo v kolikor so pod njo predalniki kot v primeru, da ima postelja dvižno dno.

Dvižno dno ali predalniki?

Tekom dela mi je stranke zastavijo tudi vprašanje kaj je boljše dvižno dno ali predalniki? Meni so ne glede na vse pozitivne lastnosti in več prostora, ki ga omogoča dvižno dno zdijo prikladnejši predalniki. Postelje z dvižnimi dnemi imajo pogoste težave, ker se mehanizem lahko zvije. Pri nakupu postelje z dvižnim dnom je potrebno biti posebno pazljiv, da bo le to tudi dovolj ojačano in primerno tudi za težje posameznike. Pozitivna lastnost postelje z dvižnim dnom je vsekakor ta, da ne potrebuje dodatnega prostora za odpiranje, shranjevalna površina je večja in v posteljno dno brez težav shraniš tudi večji kovček. Je pa sovražnik prah v teh posteljah še bolj prisoten in terja svoj časovni davek, v kolikor želimo stvari v dnu postelje ohranjati čiste.

Postelja z dvižnim dnom

Dodatni predali ustvarijo nek dodaten prostor za shranjevanje, a to ne pomeni, da bodo rešili vso stisko, ki jo imamo s shranjevanje. Biti je potrebno dosleden, premajhna oblačila zavreči sproti, neuporabne stvari predati naprej ali jih prodati. Koliko prostora in balasta se bo skrivalo v naših bivališčih je odvisno od nas samih. Z dodatnimi omarami bomo prostore utesnjevali, veliko stvari skladiščimo in nam dolgoročno povzročajo več težav in skrbi kot koristi. Disciplina urejenosti ne pride z načrtovanjem prostora, ampak je posledica osebnih preferenc uporabnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja