IDZ-idejna zasnova
NAČRTOVANJE

Kaj je idejna zasnova?

Zagotovo ste velikokrat iz mojih ust ali besed slišali pojem idejna zasnova. Idejna zasnova je vsekakor tisti del načrtovanja, ki mi predstavlja največji izziv. V idejni zasnovi praktično uživam, ker imam dovoljenega največ kreativnega razmišljanja.

Idejna zasnova predstavlja začetek načrtovanja. To je tisti del, ko iščemo kaj pravzaprav hočemo. V tem delu arhitekt ali notranji oblikovalec predstavi vse mogoče postavitve in umestitve pohištva ter objekta v prostor. Idejna zasnova je tista, ki od nas zahteva največji premislek in najbolj analitično razmišljanje.

Idejna zasnova je najbolj kreativni del projekta. To je zagotovo tisti del projekta, ki od nas zahteva ogromno razmisleka, malo sklepanja kompromisov nikakor pa ne kritičnega razmišljanja. V idejni zasnovi sploh še ne govorimo o materialih, barvah, tukaj zgolj načrtujemo. V ospredju je funkcija in uporabnost prostora.

IDZ 1
IDZ 2
IDZ 3
IDZ 4
IDZ 5
IDZ 6

Previous
Next

Velikokrat se zgodi, da me posamezniki, ko prejmejo idejno zasnovo povprašajo zakaj ni nikjer točno skotirane pozicije pipe in luči. Idejna zasnova ni načrt za izvedbo, je osnova s katero spoznamo kaj nam prostor omogoča. Idejna zasnova je dober temelj za izdelavo načrtov za izvedbo. Več časa kot bomo v idejni zasnovi namenili razmišljanju in prilagajanju manj neprijetnih situacij nas čaka ko bomo kot uporabnik začeli uporabljati prostor.

Kvalitetno in posamezniku najprimernejšo idejno zasnovo skreiram, ko od investitorja prejmem kvalitetne vstopne podatke. Investitor mora projektantu podati čim več informacij kaj si želi, kako funkcionirajo pri njemu posamezni prostori, kaj so tiste stvari, ki mu v sedanjih prostorih ne sedejo… Velikokrat apeliram na investitorja, da skreiramo mapo na Pinterestu kjer mi zaupa svoje ideje in predloge. Velikokrat se zgodi, da lahko več kvalitetnih informacij za načrtovanje pridobim, ko mi posameznik pošlje nekaj oprijemljivega.. Veliko lažje je vprašanja posameznikom o navadah uporabe posameznih prostorov postavljati, ko imaš pred seboj sliko kaj si želijo. Še lažje, če lahko pobližje spoznam njihove bivanjske navade oz. stanovanje, hišo v kateri živijo, preden začnemo z načrtovanjem novega.

Zakaj je dobra idejna zasnova?

  • spoznamo kaj nam prostor omogoča (skoznjo običajno najdemo več različnih opcij in ne zgolj ene, ki jo investitor vidi na prvi pogled in za katero misli, da je tista prava)
  • stvari so dovolj definirane, da lahko iščemo povpraševanja in izvajalce
  • funkcijonalno podane rešiitve

Nikoli in nikdar se ne sprijaznite s prvo in po možnosti edino idejno zasnovo. Iščite, raziskujte in sprašujte. Včasih se vam bo morda zdelo nesmiselno in boste vsi navdušeni z veseljem kazali kolegom, kako bo izgledala vaša nova kuhinja. No, ko jim pokažite načrt jih vsekakor povprašajte za mnenje ali kakšno pozitivno izkušnjo, ki jo imajo z uporabo svoje kuhinje. V kolikor dvomite, nimate prostorske predstave pa si poskusite stvari, ki jih imate na načrtu demonstrirati v živo. Kartonske škatle in jih postavite v prostor, v kolikor pa ni te opcije s kredo, metrom na asfaltno igrišče in si tam začrtajte tloris vaše kuhinje ali morda celo hiše.

IDZ 7
IDZ 8
IDZ 9
IDZ 10
IDZ 11
IDZ 12

Previous
Next

Ali je 3D vizualizacija del idejne zasnove?

Sama v idejno zasnovo raje kot 3D vizualizacije vključim kolaže. 3D vizualizacija je tista pika na i pri končnih odločitvah, pri detajlih, materialih in barvah, je osnova, ki nam oriše prostor nikakor pa ne predstavi točnega odnosa med elementi. To žal vidimo najbolje iz 2D postavitev. Zagovarjam, da je 3D osnova pri izdelavi načrtov za izvedbo, ko so stvari jasnejše in se že kristalizira končen izgled. V idejni zasnovi je vse preveč splošno, ne govorimo sploh še o tem ali bodo imela vrata omar skrite ali vidne ročaje, o izvedbah luči tudi ne spregovorimo veliko, kakšna bo spuščena luč nad jedilno mizo nas v času snovanja idejne zasnove še ne zanima.

Nikakor pa ne razumeti, da pri idejni zasnovi sanjamo, daleč od tega. Pri idejni zasnovi razmišljamo,  upoštevamo omejitve prostora in želje investitorja, nikakor pa ne definiramo kako bodo poreskani robovi omar, kakšne barve so MDF fronte omarice v kopalnici. Te resnejše stvari pridejo na vrsto kasneje v načrtih za izvedbo. Mizarju, kovinarju in tudi elektroinštalaterju je v veliko pomoč 3D v kolikor mu želimo predstaviti kakšno nenavadno idejo.

IDZ 13
IDZ 14
IDZ 15
IDZ 16
IDZ 17
IDZ 18

Previous
Next

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja