NAČRTOVANJE

Kakšno sedežno garnituro izbrati?

Sedežna garnitura je osrednji element v dnevni sobi. Služi poležavanju, sproščanju, gledanju televizije in druženju. Veliko nas kakšno urico tudi prespi na sedežni garnituri. Pomembno nam je, da je sedežna garnitura udobna, praktična in da polepša prostor.

Nakup sedežne garniture ni mačji kašelj. Pomembno ceno pri odločitvi ima cena, pri izbiri primerne sedežne garniture pa nikakor ne zanemarite naslednjih dejavnikov:

1. MATERIAL
Izbira materiala je pomembna. Želite imeti sedežno garnituro neprestano pokrito z rjuho ali odejo? Kako boste čistili? Z mokro krpo, z mokrim sesalnikom, s suhim sesalnikom? Bo potrebna dodatna nega? Je ekološki material?
Poleg omenjenih vprašanj se bo zagotovo našlo še kakšno na katerega bo potrebno odgovoriti pred nakupom sedežne garniture. Vsekakor pa pri izbiri omenjenega pohištva bodite pazljivi, da vam bo material odgovarjal in vam ne bo povzročal dodatnih sivih las. Izbira materiala naj bo premišljena. Usnje je res kvaliteten material, poleti se oprijema naše gole kože, pozimi pa je dokaj hladen. Tekstil je material, ki zahteva malce več časa z negovanjem, čistiti ga je potrebno z mokrim sesalnikom alternativa je mokra krpa in suhi sesalnik, prijazen je na otip.

2. OBLIKA 
Na obliko sedežne garniture vpliva veliko dejavnikov, med drugim velikost prostora, orientiranost prostora, število družinskih članov… Za poležavanje so zelo primerne sedežne garniture L ali U oblike, dvosedi in trosedi so namenjeni bolj posedanju. V prodajalnah dobite sedežne garniture, ki imajo raztegljivo sedalo, kar omogoča preživljanje prostega časa v ležečem, polsedečem ali sedečem položaju.

3. LEGA V PROSTORU
Pomembna je tudi lega sedežne garniture v prostoru. V kolikor nimate talnega gretja in imate gretje prek klasičnih radiatorjev osrednjega elementa v dnevni sobi nikakor ne postavljajte neposredno ob radiator. Postavitev sedežne garniture tik ob kamin ni priporočljiva. Svetloba igra v dnevnih prostorih pomembno vlogo, nikakor ne zastirajte svetlobe v prostor s sedežno garnituro. Poleg tega so naši dnevni prostori v večini primerov orientirani proti jugi, jugozahodu ali jugovzhodu, kar pomeni da so praktično cel dan osvetljeni s soncem. Sonce ima močan vpliv na bledenje barv, predvsem tekstila. Nikakor ne postavljajte poličk neposredno nad sedežno garnituro, ker se boste vanje mimogrede udarili.

4. BARVA
Barva sedežne garniture je prosta izbira posameznika. Pomembno je, da je barvno usklajena z ostalo opremo v stanovanju. Zavedati se morate, da je sedežna garnitura pika na i vaše dnevne sobe, naj jo poživi in vanjo prinese igrivost prostora.

Želim vam veselo in čim manj stresno izbiro vaše sanjske sedežne garniture. Izbirajte funkcijonalno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

twenty − three =