NAČRTOVANJE

Želim si, majhno a funkcionalno dnevno toaleto

Projektiranje in minimalni standardi so nekaj o čemur moji možgani razmišljajo in razglabljajo na vsakodnevni ravni. Pri svojem delu se pogosto poigravam z naročnikovo željo, da želi na minimalni kvadraturi ustvariti funkcionalno razkošje. Standardi so osnova, pri vsem ostalem pa ima pomembno vlogo uporabnik s svojimi individualnimi lastnostmi.

Pred časom sem za izziv dobila projektiranje tini mini dnevne toalete, za katero je naročnik imel jasno izdelano željo kaj želi. Kot vedno nam je največji izziv predstavljal že zgrajeni prostor in njegova omejitev. Glede na to, da je toaleta stala v dokaj novem objektu, šlo je za novogradnjo pri kateri se investitor žal ni pravočasno poglobil v svoje želje in potrebe. Ko je investitor prijel v roke načrt in papirje za začetek gradnje je stvar prijel v svoje roke. Trideset centimetrov več tukaj in trideset centimetrov manj tam mu ni predstavljalo težav. Načrt, ki ga je pred tem naredil arhitekt je postal nepomemben. Investitor pa je vsa navdušen začel sam projektirati in načrtovati svoj sanjski dom.

Vse je potekalo brez težav dokler ni investitor pri finaliziranju prišel do dimenzijskih izziv, ko stvari nikakor niso funkcionalno sovpadale v prostor. Vsi delamo napake, pomembno je da jih odkrijemo pravočasno, dokler so rešljive. Investitor se je zavedal težave in me kontaktiral, z željo rešitve problema.

Pomoč pri načrtovanju poiščite čim prej, preden s svojimi odločitvami pridete do neželenih težav.

Takšni projekti so mi vedno izziv, ker vem da pred mano stoji zahteven naročnik, ki burno opazuje vsak moj minimalen premik. To so projekti kjer se borim sama s seboj. So naporni a me ob enem naučijo veliko. S pomočjo takšnih projektov sem se naučila kako ljudem pomagati razumeti prostor, kako razumeti psihologijo ljudi in kako dokazati, da se iz še tako nerešljivih težav izvede odličen projekt.

Minimalni standard govori, da je potrebno center WC školjke od stene minimalno odmikati 45 centimetrov. Iz tega lahko razberemo, da je širina minimalne dnevne toalete 90 centimetrov v kolikor je WC školjka na krajši steni. Sama se vedno raje poslužujem širših prostorov. V obziru imejte, da je 90 centimetrov končna širina dnevne toalete. Razdalja med golimi opečnatimi ali mavčnimi stenami mora bit večja. Na oko, v kolikor želite stene obleči v keramiko in jih pred tem pravilno zaščititi si prištejte vsaj 5 centimetrov. Dolžina dnevnega WC-ja, ki ima na krajši stranici WC školjko in na daljši stranici umivalnik naj bo vsaj 155 centimetrov. V takšnem prostoru se bomo spopadli tudi z izzivom odpiranja vrat. Najbolj elegantna rešitev so vsekakor drsna vrata. Negativna in neprijetna lastnost drsnih vrat je zagotovo slaba zvočna zaščita. V kolikor nam je to zelo moteče, predvidimo, da se bodo vrata odpirala ven iz kopalnice. Ni ravno najprijetneje je pa vsekakor zelo funkcionalno. Vrata v tako majhno kopalnico so aplicirana na steni, ki je vzporedna s steno kjer imamo pritrjeno WC školjko. Takšna postavitev ni najbolj idealna predvsem z estetskega vidika in pogleda v toaleto.

Omenjena toaleta se zaključuje. Razrešili smo postavitev, uredili, da bo toaleta imela vgradni kotliček, preiskali kar nekaj keramičnih salonov, da smo našli zadostno debelino keramike. Na žalost smo bili finančno omejeni in menjava keramike za kakšen tanjši a cenovno dražji material ni bila zadovoljiva rešitev.

To je en izmed zadnjih projektov, ki je poleg znanja, ki ga učijo knjige terjal veliko moje iznajdljivosti in prakse. Projektant mora poleg zgoraj omenjenih lastnostih biti tudi mojster brskanja po spletu in iskanja tehničnih listov dobavljivih produktov, vgradnih mer posameznih elementov. Poleg tega pa mora biti preračunljiv in v stranki vzbuditi zaupanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja