REŠITVE

Kako funkcionalno opremiti malo otroško sobo?

V majhni stanovanjih, raznih prizidkih ali adaptacijah je snovanje novih prostorov velik miselni zalogaj. Veliko posameznikov se s težavo umeščanja novih prostorov sreča, ko se družina poveča za novega družinskega člana. Prostorska stiska in želja, da bi novemu članu v spalnici namestili vse elemente, ki jih za svoje bivanje potrebuje terja premišljenost in razumevanje prostora.

Predstavila vam bom enega izmed svojih projektov reševanja male otroške sobice velike 230 X 290 cm. Prednost otroške sobice je vsekakor zahodna svetloba, ki skozi dve okni osvetljuje prostor. Negativna lastnost pa je vsekakor njena majhnost.
Starši so želeli sobico zasnovati za dalj časa. Njeno osnovo je potrebno zasnovati tako, da bo rasla sočasno s potrebami otroka.

Pred kakršnim koli načrtovanjem je potrebno razmisliti kaj so tisti elementi, ki jih takšna otroška spalnica potrebuje. Starša sta želela v prostor umestiti posteljo minimalne širine 120 cm, zagotoviti moramo dovolj prostora za shranjevanje oblek. Čeprav je najmlajši član družine še razigran malček, pa je potrebno v prostoru predvideti prostor za umestitev pisalne mize. Ker želimo, da se bo spalnica s starostjo otroka spreminjala je potrebno za malčka zagotoviti igralno površino, za najstnika pa prostor za učenje.
Veliko je bilo debate glede vrat. Ker je šlo za pregrajevanje obstoječega prostora so se vrata umeščala na novo. Dilema pri izbiri vrat je bila zvočna izolacija drsnih vrat. Uporabniki prostorov so se zavedali, da bi klasična krilna vrata za svoje odpiranje pobrala prostor, ki je v takšnih prostorih še kako dragocen. Pogoj za končno izbiro vrat je bila njena praktičnost.

Kot že omenjeno so odprtine sobice orientirane proti zahodu, v sobico stopamo skozi vrata na severni strani. Dve okenski odprtini se razpirata po celotni dolžini zahodne  strani. Steni, ki je obrnjena proti jugu je zunanja. Vzhoda stena je novonastala predelna stena. Prostor ima velik dovod naravne svetlobe, kar je zelo pozitivno. Sonce prostor osvetljuje v popoldanskih urah, kar je zelo pozitivno saj se otrok v sobi zadržuje največ popoldan.

Poleg omogočanja, da elementi otroške sobe rastejo skupaj z njim, investitorja nikakor nista pozabila niti na trajnostno izbiro materialov. V veliki večini prevladuje les, ki pa sta ga investitorja želela kombinirati z barvami. Belino najdemo v pohištvu ostale pisane elemente v prostor pa vnašajo tekstilni izdelki in stenski elementi. Investitorja sta me v času načrtovanja neprestano opozarjala, da v sobi ne želita lovilcev prahu (nepotrebne odlagalne površine).

Sobica je zasnovana premišljeno, namenjena daljši uporabi. Jasna vizija investitorjev in moji predlogi so nas pripeljali do sobice, ki je brezčasna, namenjena tako najstniku, kot malemu radovednežu.

Pri prerezu je jasno razvidno, da se takoj ob vstopu v prostor postavlja garderobna omara, ki omogoča obešanje in praktično vse oblike shranjevanja oblačil. Kot že omenjeno je bilo potrebno izkoristiti vsak najmanjši skriti košček in ga spremeniti v uporabno shranjevalno površino. Pod posteljo so tako nastali predalniki, ki omogočajo pregledno in enostavno shranjevanje oblačil.

Stena, skozi katero pronica zahodno sonce je ostala skorajda nedotaknjena. Nanjo se naslanja zgolj pisalna miza, pod katero najdemo predalnike za shranjevanje šolskih potrebščin in nekaj odlagalnih poličk, ki šolarjem vedno koristijo.

Vzglavje postelje je zaradi praktičnosti in primernosti oblazinjeno. Primerno je za branje. Pisalna miza je nadaljevanje postelje, takšna izvedba je smiselna iz vidika optimizacije prostora. Pod delom postelje so kot že omenjeno predalniki namenjeni vsakodnevni rabi. Posteljno dno se dvigne in tako lahko izkoristimo tudi del prostora pod posteljo, ki se nahaja ob steni. V ta prostor lahko shranimo večje elemente kot so potovalni kovčki in številni nahrbtniki. Ker smo spalnico zasnovali s temeljitim premislekom nismo izbrali predalnika, ki bi zapolnil celoten prostor pod posteljo. Že res, da bi v tak predalnik lahko shranili veliko stvari, a izničila bi se praktičnost, ker bi bilo predalnik nemogoče v celoti izvleči in odpreti.

Ker je postelja od tal dvignjena 75 centimetrov je nekako potrebo tudi do postelje priti pri tem pa ne dodatno ovirati prehoda po spalnici. Izvlečne stopnice, ki so med seboj povezane so idealna rešitev dostopa do postelje. Garderobna omara je široka ravno toliko kot postelja (120 cm). Za nekatere morda ni ne vem kaj, a za uporabnike, ki ne marajo skladiščenja dovolj za shranjevanje trenutnih oblačil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja