NAČRTOVANJE

Stenske obloge v kuhinji

Kuhinja, srce doma in pravi biser načrtovanja. No pozabimo na načrtovanje kuhinje ampak se osredotočim na izbiro materialov stenskih oblog, ki jih najdemo v kuhinji. Pri izbiri stenskih oblog je nujno upoštevati sledeče elemente:
• čas, ki ga preživimo za štedilnikom,
• izbiro štedilnika (indukcijska plošča, plinski štedilnik),
• kako dosledni smo za čiščenje površin.
Ko dodobra zanaliziramo prej omenjene točke pa začnemo z izbiro nam najbolj primerne površine, ki zakrije steno nad delovno površino v kuhinji.

PRALNA BARVA
Pralna barva je idealna rešitev za kuhinje v katerih se ne kuha vsak dan. V kolikor je pralna barva še dodatno zaščitena z lakom, jo lahko enostavno obrišemo z vlažno krpo in tudi kakšnim čistilom za maščobo. Odlično se kombinira na najrazličnejše stile kuhinj, prav tako jo lahko brez težav uporabljamo pri plinskih štedilnikih.

KERAMIKA
Keramika je najpogosteje uporabljen material za kuhinjske obloge. Kot veliko prednost lahko upoštevamo njeno cenovno dostopnost v primerjavi s kuhinjskim steklom in veliko možnih načinov aplikacije ter izbire dizajnov. Frontalni del keramičnih ploščic je v primeru gladke površine enostaven za čiščenje. Časovni davek pri čiščenju keramičnih sten pa vedno terjajo fuge med ploščicami. Vsekakor se lahko odločite tudi za montažo keramičnih ploščic brez fug, kjer je čiščenje enostavno, a špranja, kjer se skrije vsak drobec ostaja. Veliko prednost imajo keramične ploščice, ker so primerne tudi v kuhinjah kjer se kuha s plinskim štedilnikom.

STEKLO
Steklo kot kuhinjsko oblogo se v kuhinjo namešča po montaži kuhinje. Zaradi velikega razpona vizualnega oblikovanja je primerno prav za vsako kuhinjo. Čiščenje stekla je zelo enostavno, ker nima skritih špranji in fug, ga lahko obrišemo z mokro krpo, v primeru zasušenih madežev pa lahko uporabimo tudi razmaščevalec. Velik minus kuhinjskega stekla je njegova cena. Vsekakor pa, v kolikor si želite hitro in enostavno čiščenje kuhinje edina primerna izbira. Ob kuhinjsko steklo lahko brez težav namestimo tudi plinski štedilnik.

KAMEN
Klasika vedno zmaga in mednjo zagotovo sodi kamen. Močan element, ki v prostoru pusti pečat. V kolikor imamo v kuhinji nameščeno kamnito delovno površino ni prav nič nenavadnega, če se odločimo tudi za stensko oblogo iz kamna. Paziti je potrebno, da je kamen ustrezno obdelan in zaščiten, da ne upija vseh madežev, ki se pripetijo med kuho.

LES
Lepota in domačnost lesa je dobrodošla prav v vsakem domu. Vse večkrat sem že projektirala kuhinjo v kateri najdeš enako delovno površino in stensko oblogo. Les je lep, a zahteven za vzdrževanje. Pred njegovo uporabo v kuhinji ga je vsekakor potrebno primerno obdelati in zaščititi. Zaščita lesa mora preprečevati vpijanje snovi, ki nastanejo ob kuhi (para, maščoba). Namestitev stenske obloge iz lesa nikakor ni primerna za plinske štedilnike. Zaradi varnosti je priporočljivo leseno stensko oblogo uporabiti zgolj pri indukcijskih in steklokeramičnih ploščah.

ULTRAPAS
Zagotovo cenovno zelo dostopen material. Lahko bi dejali, da prekriva delovno površino v skoraj vsaki drugi kuhinji. Njegova cenovna dostopnost in velika izbira vizualnih in dimenzijskih elementov omogoča njegovo apliciranje tudi na stene kuhinj. Naj omenimo, da ultrapas nikakor ni toplotno odporen. V kolikor se vroča površina preveč približa površini iz ultrapasa na njej pusti svoj pečat. Čiščenje ultrapasa je odvisno od njegove površine ali je gladka ali hrapava. Vsekakor pa lahko ultrapas brez težav čistimo z najrazličnejšimi razmaščevalnimi sredstvi. Zaradi svoje neodpornosti na temperaturo ni primeren za montažo na stene kuhinj v katerih najdemo plinske štedilnike.

Izbira je vedno vaša, nikar pa ne pri vizualni izbiri materiala pozabite upoštevati izgleda kuhinje. Stenske obloge morajo sovpadati z izgledom kuhinje. V kolikor imamo svetlo kuhinjo nikakor ne izberimo temnih stenskih oblog, ker bodo prostor ob delovni površini dodatno potemnile, njihova pozitivna stran pa je, da svetlobo vpijajo in preprečujejo bleščanje, ki ga oddaja razsvetljava nad delovnim pultom. Vzpostaviti je potrebno vizualno ravnovesje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja