NAČRTOVANJE

Ogravanje in njegove sladke skrivnosti

Zima, mraz in luknja v denarnici. Zagotovo poznana zgodba? Vsem je dobro znano dejstvo, da je potrebno bivalne in delovne objekte ogrevati na primerno temperaturo za bivanje. Projektna temperatura v prostorih je 22 stopinj Celzija. To je tudi optimalna temperatura v notranjih prostorih v zimskih mesecih. Kako jo doseže posameznik ve vsak sam. Dejstvo pa je, da k manjši porabi energenta za ogrevanje bistveno vplivajo tudi zunanje vremenske temperature (na gorenskem so zime bistveno bolj mrzle kot na primorskem), izoliranost objekta in njegovega stavbnega pohištva.

V Sloveniji imamo na izbiro kar nekaj energentov, ki poskrbijo, da nam po zimi ni mraz. Vsekakor ne smemo pozabiti, da na porabo energenta vpliva tudi način ogrevanja. Ali gre za visokotemperaturni način (klasičen način s pomočjo radiatorjev, kjer se voda greje na višje temperature), nizkotemperaturni način ogrevanja (talno gretje, voda se greje na nižje temperature), veliko posameznikov pa se poslužuje ogrevanja bivalnih površin tudi s pomočjo vpihovanja toplega zraka. Kateri način ogrevanja je zdravju prijaznejši so mnenja posameznikov deljena. Nekateri odsvetujejo nizkotemperaturni sistem ogrevanja, češ da naj bi bil zdravju škodljiv, spet drugi trdijo, da se v radiatorjih nabira preveč prahu, ki ga je potrebno čistiti in to terja svoj čas, zagovorniki klime se ne zmenijo, da topel zrak piha. No moja naloga ni, da razglabljam kateri sistem ogrevanja je boljši. Rada bi vam razložila prednosti in slabosti posameznih energentov, ki jih uporabljamo za gretje bivalnih površin.

KURILNO OLJE
Kurilno olje ni najbolj ekološki način ogrevanja. Že res, da je praktično in z njim nimamo nobenega dodatnega dela. Ko ga zmanjka preprosto naročimo in nam dostavijo novega. Peč na kurilno olje lahko upravljamo s pomočjo termostata. S takšnim načinom gretja smo lahko zelo svobodni, primerno je na kakršnikoli lokaciji.

ZEMELJSKI PLIN
Komoditeta gretja na zemeljski plin je podobna udobju, ki ga ponuja gretje na kurilno olje. Z njim lahko brez težav ogrevamo tudi na zelo mrzlih lokacijah, velik plus za plinsko ogrevanje je seveda tam kjer je na območju plinovod. Z uporabo ogrevanja na plin nismo ravno najbolj ekološki smo pa zelo svobodni.

OGREVANJE NA BIOMASO
Klasičen način ogrevanja, ki je kljub časovnemu davku, še vedno pogosto uporabljen energent ogrevanja. Drva kot biomasi pravimo po domače so naraven material, ki je zelo ekološki saj nastaja s pomočjo sonca, ogljikovega dioksida in vode. Gretje na biomaso pa terja svoj davek, drva je potrebno pripraviti, potrebujejo suh prostor za skladiščenje, kamin je potrebno redno čistiti, prav tako je potrebno iz peči redno odnašati pepel. Ogrevanje na biomaso lepo skrbi za našo fizično kondicijo, trati pa nam naš čas.

TOPLOTNA ČRPALKA
Kakšen je princip delovanja toplotne črpalke in kako pridobiva energijo ne bom razglabljala. Poznamo več vrst toplotnih črpalk, ki s pomočjo razlike v temperaturi pridobivajo energijo (zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda). Dejstvo je, da za svoje delovanje poleg razlike v temperaturi potrebujejo tudi električno energijo. Princip delovanja sistema ogrevanja s pomočjo toplotne črpalke je primerljiv z ogrevanjem na zemeljski plin ali kurilno olje, je zelo praktičen, saj od uporabnika ne terja nobenega dodatnega dela.

Kateri način gretja je najboljši in najcenejši ne bom razglabljala. Nekateri bodo zagovarjali, da je gretje na biomaso najcenejše, spet drugi bodo preferirali gretje s pomočjo toplotne črpalke. Tretji bodo zavzeto trdili, da ko zmanjka elektrike zatajijo vsi energenti razen biomase. Ampak kot pri vsaki stvari je tudi tukaj potreben kanček razuma, mera zdrave pameti in ščepec pravih informacij. Odločitev o izbiri energenta je na plečih vsakega posameznika. Pri izbiri energenta nikakor ne pozabite kaj vam je bolj pomembno in kako dragocen je vaš čas. Včasih, se bo račun za ogrevanje znatno znižal že, če boste poskrbeli za novo fasado in stavbno pohištvo. Pri izbiri energenta ne zanemarite lokacije objekta, ki ga boste s posameznim energentom ogrevali.

Naštela sem pozitivne in negativne lastnosti enih bolj pogosteje uporabljenih energentov namenjenih gretju prostorov. Vsekakor niso to edini energenti, ki poskrbijo da nas pozimi ne zebe. Energente, ki so prav tako primerni za gretje bivalnih površin so sekanci, peleti, toplota iz toplarn, IR paneli, klima… Toplota, ki se po grelnem mediju (radiator, talno gretje) prenaša s pomočjo vode je vedno enaka, kljub temu da vodo grejete z različnimi energenti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja