REŠITVE

Nova moderna stanovanja

Cene nepremičnin bežijo v nebo, ponovno se spet na veliko gradi, brezposelnost se niža in mladi v veliki večini veselo razmišljamo v tipičnem slovenskem slogu. Ko bom dobil zaposlitev za nedoločen čas, vzamem kredit in kupim nepremičnino. Mesec ali dva in moj stanovanjski problem bo v hipu rešen. V Lesnini si naročim kavč in kuhinjo, vzmetnico kupim pri Rutarju, po drobnarije pa odhitim v Ikeo. Pestra dva meseca, skuril bom vsa dopust ampak zmaga je zagotovljena. Sliši se noro? Mar ni odlična ideja? Mama in oči prideta h meni na obisk, sam pa h njima na nedeljsko kosilo.

No ja super zgodba, ki pa se povečini zaključi, ko začnemo opazovati oglase nepremičnin. Na določenih območjih Slovenije sicer krvavo primanjkuje novih, starih, profitnih in neprofitnih stanovanj, ampak to ni zgoda za danes, še manj pa za tukaj.

Sama se bom bolj osredotočila izzive svoje stroke, to zavzema tlorise teh lepih modernih blokov. Včasih na moj mail zaide kakšno vprašanje ali lahko pokomentiram tloris v priponki. Običajno se vprašanja začnejo z obrazložitvijo dejstva, da so mlada družina v nakupu novega stanovanja in se porajajo z idejo, da bi iz trisobnega stanovanja velikosti 80 kvadratov radi ustvarili prostor za štiričlansko družino. Želja je pridobiti dodatno otroško sobo. Ali pa je vprašanje kako funkcionalno opremiti stanovanje s tlorisom v priponki. Naj poudarim moj namen ni blatenje moje stroke, želim le, da posamezniki preden kupite stanovanje začnete razmišljati o umeščanju pohištva vanj in kreiranju ambientov. Kaj sploh potrebujete, koliko imate stvari, ki jih je potrebno shraniti, kakšne so te stvari, njihova velikost in možnost shranjevanja. Vse prevečkrat kot arhitektka opazim moderna stanovanja, ki se nahajajo v navzven čudovitih stolpnicah z ogromno svetlobe in popolnoma nefunkcionalnim tlorisom. Omaro ob okno ne moreš postaviti, ker si zakriješ naraven vir svetlobe.

Kot študentka sem svoj prosti čas namenjala raziskovanju portala nepremičnin, prerisovanju vidnih tlorisov modernih blokov in postavljanju opreme v ta stanovanja. Svetlobe ogromno, predprostor dokaj velik, vanj se lepo aplicira omara, s predalnikom in obešalnikom, odprt prostor kuhinje in jedilnice in potem se zabava prične, ozke in dolge otroške sobe, kam v zakonski spalnici umestiti garderobno omaro? Zakaj je v stanovanju WC in kopalnica, v obeh prostorih pa zelo težko zapreš vrata, ki se čudežno odpirajo navznoter v kolikor ni tvoja konfekcijska številka XS. Spoštujem svoje kolege arhitekte, predlagam pa, da se včasih ne samo v investitorjevo vlogo, ki želi čim več stanovanj na čim manjši kvadraturi postavijo tudi v vlogo stanovalcev. Veliko takšnih stanovanj in takšnih težko rešljivih prostorov se da rešiti jih predelati in urediti za individualne potrebe posameznikov. Na žalost pa je potrebno marsikatero talno oblogo odstraniti, porušiti nenosilno steno in aplicirati novo ter si tako nakopati dodatne stroške.

Ne bom trdila, da so vsi tlorisi stanovanj zgrajenih v zadnjem desetletju neuporabni. Daleč od tega, velika večina jih je rešljivih že z malimi popravki, spretnim očesom arhitekta in jasnimi željami investitorja. Ampak ja včasih se res sprašujem, zakaj za vraga je od vratne odprtine točno 50 centimetrov in ne 60, da bi v ta prostor lahko nemoteno umestila garderobno omaro. Zakaj ima stanovanje WC in kopalnico z WC školjko, če bi lahko v prostor kjer se nahaja zgolj dnevni WC umestili pralni in sušilni stroj in vso navlako, ki jo potrebujemo za pranje perila. Kopalnica bi bila na ta način večja.

In ja to so stanovanja, ki nam, ki svoje arhitekturno znanje razvijamo v oblikovanju notranje opreme izziv. To so projekti, ki nosijo grenak začetni priokus a z znanjem dobro realizacijo.

Vam bodočim lastnikom takšnih stanovanj pa predlagam, da vedno pred nakupom obiščete arhitekta, ki oblikuje notranje bivalne površine ali notranjega oblikovalca, ki vam bo z veseljem priskočil na pomoč in pomagal pri sprejetju odločitve o nakupu stanovanja. Nikar se ne prenaglite in se s težavami soočite šele, ko boste pričeli opremljati.

V kolikor pa bi radi slišali moje mnenje na vašo situacijo, ali nasvet za izboljšanje funkcionalnosti postavitve bivalnih ambientov me najdete na e-mailu nina@idaa.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja