NAČRTOVANJE

Vtičnice, stikala in vse elektro nadloge

Gradnja ni enostaven proces, ni nekaj kar zna vsak in ni nekaj kar lahko delaš brez pomoči. Ali pač? No ja, vsak posameznik ima o tem drugačno mnenje. Sama zagovarjam, da je strokovna pomoč pri gradnji več kot dobrodošla in potrebna. Elektrika je ena izmed stvari, brez katerih si predstavljamo vsakdan. Postavitev luči, vtičnic in stikal za posameznika zna biti kar precejšnji napor.

Ko določamo mesta za vtičnice, stikala in nenazadnje luči moramo imeti tlorise postavitve elementov po prostorih v 90% dorečene. Kje bodo postavljene vtičnice in stikala je potrebno vedeti že preden začnemo v objektu izvajati dela kot so postavitev tlaka in fini omet. Za vtičnice je potrebno razbijati, luknje zakrpati in čeznje namestiti fini omet. Glede luči je situacija podobna, v kolikor bomo imeli spuščen strop in bo stropna konstrukcija iz mavčnih plošč se mesta za postavitev luči določa istočasno, ko se postavlja strop. V kolikor so stropovi betonski je potrebno lego luči vedeti že v času, ko se zalivajo plošče. Seveda obstaja opcija, da betonsko ploščo tudi razbijamo in vanjo apliciramo instalacijo, ki je potrebna, da luč zagori.

Skratka, dovršene tlorise notranjosti objekta je potrebno pri gradnji imeti zgodaj. Super je, če imamo stvari dorečene že v času, ko se zaliva temeljna plošča.

Kako je s stikali in kje morajo biti stikala pozicjonirana je individualna odločitev. Sicer pa nekaj koristnih nasvetov.

• Super je, da lahko luči na hodnikih ugašamo in izklapljamo na obeh koncih hodnika.
• V spalnici je nujno potrebno, da se osrednja luč lahko ugaša in prižiga tudi neposredno ob postelji in ne samo pri vratih.
• Stikala za luči naj bodo pozicjonirana neposredno ob vstopu v prostor.

Vtičnic ni nikoli preveč. Pa je temu res tako? Vtičnice je potrebno smiselno pozicjoirati. Pri postavitvi vtičnic je zaradi same elektroinstalacije potrebno definirati, kje bodo vtičnico uporabljali stalni veliki porabniki električne energije (pralni stroj, pomivalni stroj, hladilnik, zamrzovalnik, pečica, kuhališče…). Kje ne smemo pozabiti na vtičnice.

• Ob postelji za nočno lučko.
• Ob pisalni mizi potrebujete vsaj dve vtičnici (eno za računalnik in eno za monitor ali tiskalnik)
• Vtičnice v kuhinji so zaklad, nad pultom je priporočeno, da si postavimo vsaj 4 vtičnice. Lahko tudi več, vse je odvisno od število aparatov, ki jih dnevno potrebujemo za kuhanje.
• V kolikor prisegate na star klasičen način sesalnikov s kablom aplicirajte vtičnice na vsak podest v stopnišču.
• Priporočljivo je, da v vsak prostor pod stikalo postavite tudi vtičnico.

Seveda so zanimive tudi vtičnice z internetno povezavo in na USB priklop. Koliko in kam le te aplicirati pa preštudirajte z glavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja