LIFESTYLE

Zakaj ne slepo zaupam trendom v interierju?

Vse pogosteje se srečujem z vprašanjem kaj so pravzaprav tredni? Kakšna barva je letos in? Kdo pravzaprav sem in kako oblikujem bivalne površine? To in še marsikatero vprašanje se mi poraja, ko veselo krmarim med pisanjem člankov, projektiranjem, pogovori z naročniki, iskanjem birokratskih omejitev in občasnem brskanju po Pinterestu. Nikdar si nisem predstavljala, da bom tako neizmerno uživala v dinamiki dela in me bo raznolikost projektov ter naročnikov tako izpopolnjevala. Z vsakim novim projektom se mi odpre ogromno novih idej.

Nisem običajna arhitektka, daleč od tega. Na fakulteti sem tekom študija najbolj pogrešala to, da se naši projekti realizirajo in niso zgolj imaginarni. Z delom v biroju sem še bolj izpilila svoj interes in ubesedila odgovor na vprašanje kaj želim pri projektiranju doseči. Z delom, raziskovanjem sebe in želja naročnikov sem spoznala, da želim ljudem lajšati in izboljšati kvaliteto življenja. Tako moji projekti nastajajo z velikim poudarkom na funkcionalnost. Ne bom rekla, da pri tem zanemarjam dovršenost, ker jo ne. Dodala bom le, da se pri projektiranju pogosto sprašujem kako bo prostor deloval ob uporabi, kako bo z njegovim vzdrževanjem in z bodočimi adaptacijami. Ne sanjam nemogočih stvari, investitorju ne predlagam stvari, ki so zanj finančno ali časovno nedosegljive.

Pri oblikovanju in opisovanju svojega osebnega stila tudi tako zgovorna sogovornica kot sem sama ostane brez besed. Sebe težko opišem, jasno pa lahko izrazim in povem kaj hočem, česa nočem, kaj mi je všeč, kaj in zakaj bi v svojem domu imela tudi sama. Preprostost, funkcionalnost in dovršenost so tiste besede, ki povzemajo moj osebni stil projektiranja. V nasičenih prostorih se ne znajdem. Pretirano okrasje in milijon različnih stilov v prostoru me pusti ravnodušno. Pri svojem oblikovanju bivalnih površin vedno izhajam iz potreb uporabnika, nikoli iz trendov. Veliko posameznikom me pri tem sprašuje zakaj ne iščem oh in sploh modernega pohištva, prisegam na futuristično oblikovane interiere? Moj odgovor je tako preprost kot sem preprosta sama. Trendi se nenehno spreminjajo, hitreje kot se menjujejo uporabniki prostora. Že res, da je lepo imeti stvari v trendu, ampak je vsak trend uporaben? Trenutno so v trendu kopalnice, ki imajo zgolj umivalnik, stojalo za brisačo in prostostoječo kopalno kad. Pa je to uporabno za neko družino ali posameznika, ki to kopalnico uporablja vsakodnevno več mesecev in let zaporedoma? Najverjetneje ni. Takšen posameznik bo v kopalnici pogrešal nek prostor za odlaganje zobne ščetke, make up-a, prostor za shranjevanje brisač…. In to so dejstva, ki me oddaljujejo od nenehnega sledenja trednom.

Ne bom zanikala, da delujem in projektiram v nasprotju s trendi. Daleč od tega. Ko sem v preteklem let na sejmu v Milanu opazovala armature v najrazličnejših barvnih kovinah sem z neizmernim veseljem pričakovala kdaj jih bom lahko aplicirala v svoje projekte. Nekako želim ločiti mejo med kvalitetnimi trendi in tistimi, ki za uporabo pri oblikovanju bivalnih površin niso najbolj primerni.

Projektiram in svetujem na podlagi funkcionalnosti, šele nato posegam po trendih in barvnih kombinacijah. Nikoli ne začnem načrtovati brez, da spoznam prostor in njegovega uporabnika. Ko so stvari prostorsko dovršene lahko šele izbiram barve in kombinacije in zadnje detajle.

Projektiranje ni dekoriranje, ampak razmišljanje.

Načrtovanje in poseganje v prostor dojemam na drugačen način in ne kot neko igro predmetov in barv. Pri vseh stvareh si vedno postavljam vprašanja zakaj in kako bo posameznik neko stvar uporabljal. V svojih začetkih sem posledično veliko kuhinj sestavila v domači garaži s pomočjo kartonskih škatel. Iz preprostega razloga, ker sem želela ugotoviti ali so moje ideje in predlogi primerni za vsakodnevno rabo in kako se posamezne stvari odražajo realno v prostoru. Študij, delo in življenje sta me obogatila z dobro prostorsko predstavo. Žal pa prostorska predstava ne pomeni, da razumeš gibanje po prostoru. Razumevanje gibanja po prostoru je ključnega pomena za kvalitetno načrtovanje.

Moje delo bo vedno sledilo trendom in bo strmelo k razvoju. Na meni kot projektantki in oblikovalki prostora pa je kako bom te trende uporabljala in izrabljala. Mogoče bom določene nevede sprejela za svoje, spet druge pa bom puščala ob strani. Vedno pa bo moj trend uporabnik prostora.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja