NAČRTOVANJE

Fuge v vseh svojih čarih

Gradnja in načrtovanje nikakor nista enostavna projekta. Med izbiranjem barv in materialov se nam poraja nešteto vprašanj na katere ne najdemo odgovora. Včasih ne vemo niti na koga se obrniti, da pridemo do želenih informacij. Veliko je skritih in prikritih napak, ki jih spoznamo šele čez leta, ko bivalne površine uporabljamo in začnemo o prostoru bolje razmišljati in nismo več ponosni na svoj dosežek (nov, prenovljen dom), ampak bi ga radi izboljšali.

No sama sem kar občutljiv človek na čistočo. Ničkolikokrat, ko načrtujem prostore se sprašujem kakšen material in barvo predlagati naročniku, da bo najlažja za vzdrževanje. Včasih se zgodijo napake, ki jih vidimo čez čas. Sama strmim k temu, da se v predlagani material in barvo poglobim in raziskujem o njenih pozitivnih in negativnih lastnostih šele nato svoj pogled predlagam naročniku. Tako se napakam poskušam izogniti z velikim ovinkom.

No ja, včasih tudi sama predlagam rešitev, ki ni najbolj optimalna. Običajno so to keramične ploščice. Sicer predlog keramičnih ploščic je nek kompromis med ceno in želenim izgledom. Da ne bo kdo narobe razumel ploščice so super element, enostaven tudi za čiščenje. V kolikor pa jih ne polagamo neposredno eno ob drugo je potrebno mednje postaviti distanco imenovano fuga. In ja neprimerna barva fuge je običajno trn v peti uporabnikov. Velike ploščice pomenijo manj fug.

Niso vse fuge zahtevne in niti vsi prostori ne terjajo enake obravnave s področja čiščenja. Zagotovo vemo, da so fuge najbolj problematičen element v kopalnici in kuhinji. V kuhinji med kuhanjem maščoba hote ali nehote odhaja na vse konce in kraje ob kuhališču. Kopalnica pa je prostor v katerem je običajno izredno veliko vlage. Vsi vemo kakšna dobitna kombinacija je vlaga in prah.
Običajno se barvo fug izbira na podlagi izbranih keramičnih ploščic. Sama investitorjem belo barvo fug odsvetujem, ker na njih se kaj hitro vse pozna (ne govorim, da bo umazanija videna že jutri, ampak v kakih 2-5 letih). Do sedaj so se za najprimernejše barve fug izkazale sive barve. Črna, rjava in bež so tudi odlične rešitve.

Glede barvnih kombinacij fug in ploščic se vedno prilagajam prostoru in naročniku. Nekomu so všeč bele ploščice s črnimi fugami in odlično sovpadajo v ambient, spet pri drugem projektu takšna barvna kombinacija ne pije vode. Nekje se fuge poudarja, spet drugje se išče barvne nianse fug, ki so najmanj opazne v prostoru. Običajno iščemo individualne rešitve za posamezne ambiente in objekte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

three × four =