NAČRTOVANJE

Domača pisarna

Vse več služb je takšnih, ki omogočajo delo od doma. Stvar, ki je postala aktualnejša v 21. stoletju. Internet nam omogoča svet na dosegu roke, kadarkoli in kjerkoli se lahko pogovarjamo s strankami in poslovnimi partnerji, če le imamo dostop do medmrežja.

Pri tem pa je težko ločiti med službenimi opravili in hišnimi opravili. Včasih dinamika raznolikega dela vnaša v naš vsakdan pestrost in nam omogoča boljše spoprijemanje s stvarmi. Sama sem v raznolikosti dela prišla do težave, da nisem znala ločiti med sedaj delam za vsakdanji kruh in sedaj delam za gospodinjstvo. Stvari sem mešala, nisem se znala postaviti in reči NE, SEDAJ TEGA NE BOM NAREDILA, ker imam službene obveznosti. Čas je tekel in pojavljati so se začele posledice nepravilne organiziranosti. Tako sem prišla do rešitve, da je nujno potrebno ločiti prostor, kjer delam od kuhinje, jedilnice in spalnice. Vmes sem imela še primer hitre instant rešitve, ko sem si delovni kotiček uredila v omari. Rešitev je bila super, težava je bila le v tem, da mi je prostor deloval utesnjeno.

KAKO SI UREDITI DOMAČO PISARNO/DELOVNI PROSTOR?

• priporočljivo je, da je v svojem prostoru. V kolikor to ni izvedljivo ga lahko domiselno uredite v dnevni sobi ali spalnici. Pri tem ne pozabite, da delovni prostor ločite z navidezno pregrado.
• v prostor umestite pisalno mizo. Iz izkušenj vem, da so boljše globlje pisalne mize. Priporočam, da poiščete pisalno mizo cca 70 cm širine. Dolžina pisalne mize je poljubna. Za nemoteno delo je primerna pisalna miza 120X70 cm delovne površine. Glede višine pisalne mize razmislite o uporabi višinsko nastavljive mize.
• predvidite prostor za tiskalnik. V kolikor za svoje delo potrebujete tiskalnik razmislite, kje bo njegov prostor. Ali boste naredili poličnik v katerem boste med drugim imeli tiskalnik, ali boste uredili dodatno mizo ali se bo skrival v omari in tako nabiral bistveno manj prahu. Odločitev je vaša. Vsekakor pa vam priporočam, da je pisalna miza namenjena samo monitorju ali prenosnemu računalniku, pisalu in zvezkom, tiskalnik pa naj najde svoj prostor, kje drugje.
globina pisarniških omar naj bo cca 35-40 cm. V pisarniške omare običajno shranjujemo registratorje in papirje formata A4, katerih dimenzije so od 21- 30 cm.
primerna izbira stola je za delo izrednega pomena. Ko izbirate stol na katerem boste predvidoma sedeli 6-8 ur, si vzemite čas in obiščite številne prodajalne, stole preizkušajte. Pri tem imejte v mislih kako pomembna je udobnost in prilagajanje vaši obliki.
svetloba, pri umeščanju pisalne mize bodite pozorni na zadostno osvetljenost z naravno svetlobo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

13 + twelve =