NAČRTOVANJE

Svetloba v našem domu

Pri opremljanju prostorov pogosto pozabljamo na pomen svetlobe. Krivo je zagotovo to, da velik del svojega življenja preživimo pod umetno svetlobo. Preprosto pozabimo na spreminjanje svetlobe čez dan. Naravna svetloba vpliva na razpoloženje. Poskusite jo maksimalno izkoristiti v vsakem domu. Ne pozabite na pomembno umeščanje elementov v prostor. Neposredno na delovno površino je vsekakor potrebno zagotoviti primerno naravno svetlobo.

Običajno je težko spremeniti arhitekturo že obstoječega prostora in s tem omogočiti vdor več naravne svetlobe v prostor. S premišljeno uporabo barv in materialov lahko v prostor pripeljemo več naravne svetlobe, ali z drugimi besedami omogočamo, da barve ne pojedo svetlobe. Skratka bele stene bodo optično prostor osvetlile, medtem ko bo vpliv barvastih sten ravno nasproten. Nikakor ne v prostor, kateri ima majhen dotok naravne svetlobe umeščati pohištva temnih barv. Prostor bo postal nasičen.

Ko načrtujete barvno shemo bivalne površine, začnite z ugotovitvijo kako močna je dnevna svetloba, ki prihaja v prostoru. V primeru, ko je prostor usmerjen proti severo zahodu bo prejel malo naravne svetlobe. V takšnih prostorih je primerna uporaba svetlih in toplih barv, ki bodo omehčale senčne predele. Seveda pa poleg naravne svetlobe prostor potrebuje tudi umetno svetlobo.

Umetna svetloba je neizogiben del našega vsakdana. Na razpolago imamo veliko različnih vrst svetil. Svetlobne vire v prostoru izbirajte glede na to čemu je prostor namenjen oz. kaj boste v prostoru počeli.

Osvetlitev prostorov delimo v tri skupine:

DELOVNA OSVETLITEV – močna svetloba (za delo, kuhanje, branje, pisanje domače naloge), dosežemo jo z močnimi žarnicami in z nastavljivimi svetili za usmerjeno svetlobo,

PROSTORSKA, AMBIENTALNA OSVETLITEV – splošna osvetlitev prostora, dosežemo jo s šibkejšimi svetili ali s posrednim osvetljevanjem prostora (odboj od stene, dobrodošlo stikalo z regulatorjem moči),

RAZPOLOŽENSKA OSVETLITEV – namenjena ustvarjanju atmosfere, običajno gre za mehko, romantično in intimno svetlobo (šibka svetloba sveč).

Pri izbiri umetnih virov svetlobe se morate točno zavedati kakšno svetilo potrebujete. Ali želite točkovno svetilo, ki bo osvetlilo zelo majhen del površine ali ambijentalno svetilo, ki bo osvetlilo celoten prostor. Pri izbiri svetil je potrebno biti pozoren tudi na optiko, ki se nahaja v svetilih. Nikar ne luči izbirajte na prvo žogo. Včasih je vseeno boljše imeti “fasengo” kot pa luč, ki oddaja neprimerno svetlobo v pozameznem ambijentu. Pri izbiri umetnih virov svetlobe pa je pomembna tudi barva svetlobe, ki se meri v Kelvinih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja