Domača pisarna je nekaj kar danes potrebujemo praktično vsi.
NAČRTOVANJE

Domača pisarna, hitro in enostavno

Znašli smo se v obdobju, ko posamezniki znamo še kako dobro cenit proste kotičke naših stanovanj in hiš. V obdobju, ko hitro preurejamo garderobne sobe v pisarne, ko združujemo pralnice in garderobne sobe v eno, ko pozabljamo na ropotarnice in to vse z namenom, da pridobimo en dodaten prostor. Ta dodaten prostor postaja domača pisarna in učilnica ob enem. Spletna izobraževanja in študiji že dobro trkata na naša vrata.

Zadostna količina svetlobe in zelenja je pri delu za računalnikom zelo pomembna. Zelena barva spočije oči.

Fleksibilnost in prilagodljivost posameznikov igra tukaj pomembno vlogo. Nekateri se hitro znajdemo in si ustvarimo svoj delovni kotiček tudi doma brez pretirane drame in iskanjem nepotrebnih napak česa nimamo. Velikosti bivalnih površin in situacija ali bodo domače pisarne potrebne zgolj teden, dva, ali več mesecev ali morda celo doživljenjsko delovno okolje nam je zgolj otežila razmišljanje.

Ali nam vsem ustrezajo isti pogoji za delo?

Sama sem še leto nazaj žulila študijske klopi, bila navajena življenja v kovčku in to, da je bila soba, terasa, jedilnica ali bar moja pisarna. Delala sem praktično povsod, kjer sem imela nekaj minut miru, kjer sem se udobno počutila in kjer sem bila kreativna. Se je pa v tem letu veliko spremenilo predvsem v mojem pogledu na samo delo. Naučila sem se, da bolj produktivno funkcioniram v urejenem delovnem okolju. Tukaj potrebujem mizo, tiskalnik in vse kar je nujno za moje delo. Seveda se še vedno zanje v situaciji, ko moja pisarna postane miza v baru ali jedilnici, ampak te situacije so redke.

Načrtovanje bivalnih površin je v veliki večini odraz situacij v katerih se znajdemo. Življenje nas je v zadnjih mesecih porinilo v drugačno delovno okolje. Posledično smo se bili primorani hitro znajti v novih delovnih okoljih, z novimi orodji in ohraniti produktivnost na enakem nivoju. Vse več posameznikov se v zadnjem obdobju odloča za ureditev svoje domače pisarne.

Ali je domača pisarna boniteta ali nujno zlo?

Domača pisarna je ob enem zelo pozitiva v domačem okolju, po drugi stani pa postaja moteč faktor bivalnih površin. Nekateri posamezniki so v domačih pisarnah produktivnejši, spet drugim produktivnost pri delu od doma drastično pade.

Prava višina monitorja zmanjšuje bolečine v vratu.

Kako začeti načrtovati domačo pisarno?

Na moj mail pa je v pred kratkim priromalo povpraševanje dveh posameznikov, ki sta se odločila, da bosta garderobno sobo spremenita v domačo pisarno. Opustila sta prvotno idejo, da bo v tem prostoru kdaj urejena garderobna soba in se v njej ne bo kopičila zgolj krama.

Osnovno vodilo za načrtovanje pisarne je bilo, Mi to potrebujemo sedaj, takoj. Preden sem karkoli lahko začela načrtovati sem se z investitorjema pozanimala kakšen je njun predviden proračun, koliko hitro mora biti prostor urejen in kakšne so tipične stvari, ki jih potrebujeta v delovnem okolju.

Želje so bile dokaj skromne. V prostor sta nameravala investirati med 1500-2000 EUR. Osnovni pogoj je bil, da so stvari dosegljive takoj in, da pri načrtovanju ne pozabljamo na ergonomijo. Investitorja sta bila za pisarniške stole pripravljena odšteti kak evro več. Pomembno jima je bilo udobje in tukaj sem jima prepustila prosto pot. Večina pohištva, ki se aplicira v to pisarno je dostopa takoj, nekaj preko spleta, spet druge stvari pa so v trgovinah dostopne takoj.

Sestavili smo seznam potrebnih stvari:
• poličnik
• predalnik
pisalna miza
• obešalnik
• pisarniški stol
• namizna lučka
• podloga za lajšanje bolečin
• ventilator za računalnik
• odlična brezžična miška
• tabla za obvestila
• opora za noge

Na razpolago sem imela prostor dolg 4 metre in širok 2,5 metra. Po daljši zunanji stranici so bila okna po daljši stranici v notranjosti pa vrata v prostor. Dimenzije prostora so bile idealne, da vanj postavimo 2 pisalni mizi dolgi 2 metra in globoki 75 centimetrov. Parapet okna, ki je zgolj 1 meter nad tlemi nam je malce ponagajal in nas oviral v primeru postavitve dvižnih miz. Ovira nam je bil tudi v kolikor bi želeli monitor konzolno privijačiti v steno. V kolikor bi postavili pisalni mizi pravokotno na daljši stranici pa bi imeli veliko neizkoriščenega prostora in izziv kako umestiti shranjevalne omare in poličnike. V dani situaciji smo shranjevalne omare in poličnike aplicirali ob daljši notranji stranici. Poličniki in omare so globoki 30 centimetrov, kar je dovolj, da vanje postavimo klasičen registrator.

Ali je pomembno, da delovne površine načrtujemo z ergonomskim razumom?

Ergonomiji in kvaliteti delovnega okolja sem posvečala veliko pozornosti. Zavedam se, da v pisarnah preživimo veliko časa. Da v pozabo odhaja klasičen 8 urni delavnik, da zaradi narave dela obstajajo dnevi, ko smo za računalnikom 14 ur in dnevi, ko smo v pisarni zgolj uro ali dve. Vsem pogojem je potrebno ugoditi. In ne dovolj široka pisalna miza in stol nista dovolj v pisarni, ki nikakor nima dovoda naravne svetlobe. Ko govorimo o kvalitetno oblikovanem delovnem mestu je naš cilj razbremeniti uporabnika in mu zagotoviti udobno in prijetno delovno okolje. Zagotoviti, da ne prihaja do fizičnih obremenitev.

Delovne mize, pisalne mize so v pisarnah nujno zlo, brez njih ne moremo in na njih se običajno znajde računalnik. Potrebno je zagotoviti prilagoditev pisalne mize uporabniku. Višina pisalne mize rangira glede na višino uporabnika. Osnova za načrtovanje višine delovne mize v sedečem položaju nam mora biti, da se spodnje okončine lahko neovirano gibljejo in, da je zagotovljen zadosten razmak med spodnjim delom  konstrukcije pisalne mize in stegni. Nikakor vas ne sme konstrukcija mize ovirati pri delu, ne sme vas tiščati v stegna. Za zelo dober sistem so se izkazale dvižne delovne mize. Predvsem so primerne za tiste uporabnike, ki potrebujejo za delo tudi stoječ položaj. Pri sedečem delu z računalnikom za pisalno mizo mora biti naša drža vzravnana. Nikakor ne smemo zanemarjati pisarniškega stola, ki mora s svojim hrbtnim delom nuditi dovolj opore v ledvenem delu hrbtenice. Pomembno je, da s pisarniškim stolom zagotovimo sproščeno držo pri delu. Naslon za roke je pri pisarniškem stolu priporočljiv ni pa nujen, v kolikor ga imamo mora omogočati nastavljivost po višini. Priporočljivo je, da se ga lahko brez težav tudi odstrani. Ker se zna zgoditi, da za vašo domačo pisalno mizo ne boste sedeli sami in vam bo družbo občasno delal še kdo od družinskih članov je potrebno prisluhniti tudi dejstvu, da nismo vsi enako veliki in da je včasih potrebno pisalno mizo prilagoditi tudi manjšim posameznikom. Opora za noge je pomembna, da nas razbremeni površinskega pritiska na spodnjo stran stegen. Pomembno je, da razbremenimo tudi roke. Pogosto s komolci pritiskamo od površino in tako se nam omrtvičijo roke, druga pogosta poškodba nastane v zapestju. Poškodbe zgornjih okončin pri delu z računalnikom so pogoste zaradi ponavljajočih se gibov. Stvari lahko rešujemo z ergonomsko oblikovano podlogo za miško ali Tobiar-om.

Tobiar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja