NAČRTOVANJE

Kuhinjsko korito ob oknu

Predvidevam, da si velika večina posameznikov v času načrtovanja novih bivalnih površin predstavlja in želi marsikaj. Velikokrat nas realno stanje postavi pred dejstvo kaj lahko imamo, dobimo, naredimo za denar, ki smo ga pripravljeni temu nameniti in kaj našim financam trenutno ne bo uspelo. Prevečkrat pa pozabljamo na funkcionalnost in premišljeno načrtovanje.

Ena izmed pogostih napak, ki jo opažam pri načrtovanju je okno v kuhinji na nepravi višini. Težko bi oporekala dejstvu, da ni nekaj najlepšega, da lahko med pomivanjem posode opazuješ naravo skozi okno. Kulisa, ki vsakodnevno spreminja svoj izgled, ki ni nikoli enak. 

Ima pa to okno nad kuhinjskim koritom grenak priokus, ko med načrtovanjem pozabimo upoštevati kakšna bo končna višina parapeta, da bomo lahko še vedno brez težav odpirali okno. V kolikor želimo brez težav odpirati okno nad kuhinjskim koritom pri postavitvi končne višine parapeta ne pozabite upoštevati:

• višino končnega tlaka s talnimi oblogami (različne višine odvisne od tega kakšna talna obloga je uporabljena, izolacije, ali je v tlaku talno gretje..),
• višine kuhinjskega pulta (običajne višine kuhinjskega pulta so med 85-92 cm),
• višine pipe, ki je pritrjena na kuhinjsko korito.

Groba ocena, ki jo brez težav lahko podam je, da mora biti višina parapeta od končnega tlaka s talno oblogo oddaljena vsaj 110 cm, da se bo lahko okno brez težav odpiralo. 

Rešitev je tudi okno, ki nima možnosti odpiranja. Ali je stvar smiselna ali ne pa presodite sami. Namen oken ni samo dovod svetlobe v prostor ampak tudi dovod svežega zraka v prostor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja