Notranja svetila
NAČRTOVANJE

5 najpogostejši napak pri izbiri svetil

Na prvi pogled je izbira svetil izgleda zelo enostaven projekt. Vodilo pri izbiri je vsekakor, da so luči lepega izgleda in da se odlično vkomponirajo v prostor. Le redko kdo, ki se z izbiro svetil sreča prvič se zaveda, da za tem projektom stoji kar nekaj računskih in funkcionalnih dilem.

Sleherniku so znane spuščene in stropne luči, vsi poznamo žarnico in navoj E-27, ki je skupaj z nami že skorajda od pradavnine. Nova tehnologija LED razsvetljave pa nam omogoča številne domiselne rešitve. Te rešitve nam včasih doprinesejo poleg estetske dodane vrednosti v prostoru tudi funkcionalno. V samem projektu snovanja bivalnih površin se redko kdo ukvarja s tem, kje bo kakšna razsvetljava in kaj to pravzaprav pomeni za samo konstrukcijo objekta in končno obdelavo površin v prostoru.

Izbira svetil

Kot vsak projekt se tudi zasnova razsvetljave začne pri načrtu. Tudi o lučeh in sami električni napeljavi je potrebno začeti razmišljati takoj, ko iz rok arhitekta ali notranjega oblikovalca pride prva idejna zasnova ureditve naše hiše ali stanovanja. Vem, da se komu to zdi prehitro in je potrebno v času načrtovanja sprejeti tisoč in eno pomembno odločitev o kateri se nekomu, ki ima željo in cilj si ustvariti svoj dom ni sanjalo, vse dokler ga oblikovalec prostora ni predstavil pred dejstvo. Včasih investitorji v fazi načrtovanja še ne razumejo kompleksnosti projekta razsvetljave. Težko je, ker nekdo, ki ni vešč gradbenih projektov v enem trenutku dobi predse vse informacije o betonskem in suhomontažnem stropu in nobenemu ni jasno, kako bo temu kos.

In seveda se kot pri vseh projektih tudi pri projektu načrtovanja razsvetljave pojavijo napake. Najpogostejše napake in jamranja, ki jih od svojih strank poslušam so posledica prepozno sprejetih odločitev o izbiri luči, nepoznavanju tipov luči in nesmiselno pridobivanje informacij.

Napačna izbira stopnje zaščite IP (zaščita pred vstopom prahu, vlage in vode)

Svetilke imajo različne stopnje zaščite IP. Stopnja zaščite IP nam narekujejo primernost svetilke za posamezne prostore. V kolikor je stopnja zaščite IP nizka, okrog 20 ta svetilka ni primerna za apliciranje v kopalniške prostore. Svetilko, ki ima stopnjo zaščite IP20 lahko aplicirate v spalnice in osrednje bivalne prostore. Razmislek o tem ali je takšna svetilka primerna za pralnice, tehnične prostore in garaže je utemeljen. V kopalniške prostore namestite svetilke, ki imajo stopnjo zaščite IP44 in več. V kopalnici imamo vlago in vodo in ta dva faktorja lahko trajno poškodujeta svetilko in onemogočita njeno delovanje. Prav tako je minimalno takšna stopnja zaščite IP primerna za zunanjo razsvetljavo. Svetilke, ki so potopljene v vodo pa morajo imeti popolno stopnjo zaščite IP. Tukaj govorimo o stopnji zaščite IP76.

Vgradna svetila in betonski strop

Izziv je najti prave popolno vgradne luči in jih aplicirati v betonski strop. Vgradna svetilka ima za vidnim delom kar nekaj “mesa” to “meso” se skrije v dozo. Prav tako pa je potrebno zagotoviti cirkulacijo zraka, da ne prihaja do pregrevanja tega “mesa”. In tukaj je težava, ker te vgradne lučke niso debele zgolj nekaj mm, ampak govorimo o nekaj centimetrih+ območju, ki ga narekuje proizvajalec za cirkulacijo zraka. To dodatno območje je potrebno nujno zagotoviti ob svetilki, v nasprotnem primeru prihaja do njenega pregrevanja in crkavanja. V kolikor želite vgradne luči z nevidnim robom pa predstavlja to kar konkreten in običajno skoraj nemogoč izziv pri montaži

Vgradna svetila

Nočemo spuščenih luči

Jedilna miza, to je element, ki ga imama vsi v svojih domovih. Za jedilno mizo sedimo in obedujemo. Vem moderne so stropne svetilke, te male lučke na stropu, ki imajo ozek kot svetlobe. Pogosto si sami sebi ob sedenju mečemo na krožnik senco in ne zmoremo jasno oceniti kaj gledamo. Prav tako se svetloba zaradi razdalje razprši in svetloba na jedini mizi, ki jo oddaja LED svetilka ni več jasna. V ta namen je priporočljivo nad jedilno mizo aplicirati spuščeno luč. Spodnji rob spuščene svetilke naj bo med 1,5 -1,7m, pomembno je, da nas svetilka ne bo slepila v oči med hranjenjem. Razmišljajte tudi, o možnosti izbire svetilke z direktnim in indirektnim oddajanjem svetlobe, ki je v določenih primerih zelo dobra rešitev.

Spuščena svetila

Napačna izbira barve svetlobe

Uh LED, super. Belo svetlobo hočem. Bela je lepa in jasna. Pa je dobra tudi za naše oči? Naše oči so navajene na naravno svetlobo. Takšna svetloba je bila tudi v klasičnih žarnicah z žarilno nitko. Za dnevne prostore izberite barvo svetlobe 2700-3000K, dnevno belo svetlobo. Nevtralno bela svetloba, 4000-4500K je primerna za delavnice, delovne površine in pisarne kjer se potrebuje čisto in jasno svetlobo in je nujno potrebno zagotoviti dobro osvetljenost, ker lahko v nasprotnem primeru prihaja do nepopravljivih napak pri delu.

LED trak, LED žarnica ali PCB

Univerzalnega odgovora kakšen tip sevalnega sredstva izbrati je težko podati. Vsak izmed elementov, ki oddajajo svetlobo ima svoje prednosti in slabosti. Imajo pa vsi skupaj eno skupno lastnost, ki jo je potrebno pri izbiri svetil upoštevati. Pomembno je, da se pri oddajanju svetlobe neposredno iz svetila ne pojavljajo sence, ampak se svetloba enakomerno razprši in razsvetljuje celotno površino. V kolikor je jasno vidno, da svetilka tega ne zagotavlja, izberite drugo.

Nočna svetilka

Sama gradnja, prenova ali zgolj osvežitev bivalnih površin nam v procesu nameni ogromno novih odkritji. Vse je postalo zelo kompleksno in netehničnemu posamezniku tudi težko razumljivo. Sama ne vem kako bi pričela s kupovanjem zlata ali kriptovalut, prav tako verjamem, da je takšna neznanka posameznikom, ki se s tem srečajo prvič. Ko tavaš po svetu in ne veš kaj pomeni barva svetlobe, kaj sistemi osvetlitve in ti je najbolj tuja beseda v tvojem slovarju LED trak in PCB. Ko ugotavljaš kaj pomeni TW (tunable white) in, ko prodajalca že v petnajsto vprašaš ali si prav razumel, da ima ta luč zgolj 10 W moči. Tista klasična žarnica, ki si jo kupil pred 15 leti pa je imela 60W moči in je bila idealna osvetlitev nad jedilno mizo. A ni težko, ko ti nekdo zatrdi, da so to spremembe in da imamo danes ?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja