Tipski objekti niso dobra rešitev
NAČRTOVANJE

Ali je tipski načrt hiše res najboljša rešitev?

To, da gradnja hiše ni ravno najbolj cenovno ugoden projekt zagotovo ve vsak, ki se spogleduje s to odločitvijo. Že nakup parcele je finančni zalogaj, ki na nekaterih lokacijah predstavlja ceno izgradnje objekta. In ker smo Slovenci znani po tem da radi varčujemo se seveda išče krivine in poti kje privarčevati tudi pri tem največjem življenjskem finančnem projektu.

Težave nastopijo, ker večina posameznikov varčuje na napačnem koncu. Varčujemo v osnovi v tistem deli projekta, ki je najpomembnejši. Zakaj je temu tako lahko ugibamo. V človeški navadi je, da se radi pohvalimo in malce pobahamo. Posledično več časa in energije namenimo tistemu delu projekta, ki se ga vidi. Morda je prav iz tega razloga tloris objekta za večino populacije nepomemben. In se iz tega vzroka odločijo za tipski načrt. Pomemben pa postane končni izgled objekta in izbira vseh vidnih elementov.

Načrt tipsek hiše

Kaj je tipski načrt?

Tipski načrti so v naprej pripravljeni načrti stanovanjskih objektov. Uveljavili so se v času pospešenega povpraševanja po montažnih hišah. Proizvajalcem takšnih objektov je najenostavnejše imeti v naprej pripravljene projekte, ki so optimizirani na njihovo proizvodnjo. Tako lahko dolgoročno ostajajo konkurenčni. Vodilo tipskih projektov v projektantskih birojih je zagotovo njihova dobičkonosnost. Projekti so v naprej pripravljeni, potrebno jih je le prilagajati v minimalnem obsegu lokalnim specifikam.

Zakaj so dobro tipski projekti?

Tipski projekti so idealna osnova za pričetek načrtovanja svojega novega doma. V večini so objavljeni na spletnih straneh in dostopni sleherniku. Na spletnih straneh proizvajalcev montažnih hiš najdemo tipske projekte, ki so premišljeni in dovršeni. Njihovi projektantje so posamezne situacije in tlorise dodobra premleli, jih prilagodili povpraševanju na trgu ter uskladili s standardi. Proizvajalci montažnih hiš na svojih spletnih straneh ponujajo tako tipske tlorise, dimenzije objektov kot tudi njihove 3D vizualizacije. Nenazadnje si je posamezne montažne objekte moč tudi v živo ogledati. Pri projektni nalogi, ki je začetek načrtovanja vsake gradnje je raziskovalni del zelo pomemben. Dobri tipski projekti so tukaj za laika, ki se s takšno problematiko srečuje prvič več kot dobrodošla rešitev.

Tipska vila

Največji problem online tipskih projektov?

Problem pa nastane, ker je na spletu poplava slabih, nedovršenih, nejasnih in nekvalitetnih tipskih projektov. Marsikateri tuj biro za ugodno ceno ponuja te tlorise na spletu. Posamezniki, ki se ni še srečali z načrtovanjem objekta pa ne vedo zakaj tuj tipski projekt ni primeren za naše okolje. Niti ne razmišljajo kaj potrebujejo, ampak za nekaj par sto evrov kupijo tipski projekt. S tem projektom, ki ga dobijo si v danih razmerah ne morejo pomagati nič več kot z njihovo fotografijo.

5x ne za tipski projekt

  • realno tipskega projekta ni, najmanj je potrebno načrte objekta prilagoditi zahtevam lokacijske informacije (dimenzije oken, razmerje stranic objekta, tip senčenja…)
  • objekt je približek zahtev naročnika in ne njegova realna potreba
  • spreminjanje tipskega načrta prinese dodatne stroške
  • cenovni prihranek ob nakupu načrta ne odtehta cene, bivalnega ugodja (tipski načrti so običajno cca 1000 € cenejši od načrta prilagojenega vašim potrebam, se pravi gledano skozi oči investitorja je tipski načrt od načrta prilagojenega investitorju cenejši za kvadratni meter objekta ali gledano drugače tipski načrt je od načrta objekta, ki je zasnovan na zahtevah bodočega uporabnika in investitorja cenejši med 5-10%)
  • nikakor ni zagotovila, da bo končna investicija tipskega projekta cenejša kot individualno prilagojenega projekta
Sanjska hiša 21. stoletja

Kdaj je smiselno izbrati tipski načrt?

  • v primeru investicije, ko gradimo namestitvene objekte in ne poznamo uporabnikov prostora
  • pri namestitvah posamezniki bivajo kratek čas in je boli kot bivalno ugodje pomembna lokacija objekta.

Sama sem se kot projektantka že kar nekajkrat znašla pred dejstvom, da sem imela nalogo urediti notranjost objekta, ki je bil zgrajen po tipskem načrtu. Moja naloga tukaj ni bila lahka. Sanje investitorja so se pričele rušiti že zelo hitro. Skupaj z investitorjem smo namreč skozi pogovor ugotovili, da določene stvari niso bile premišljene. Posledično sanje o določenih elementih in ureditvah prostorov niso mogoče. Na žalost je naročnik svojo napačno izbiro tipskega načrta le videl, a žal pozno. Objekt je bilo v določenih prostorih še vedno mogoče prilagajati njegovim potrebam. Žal pa je vsaka sprememba objekta v fazah, ko so stvari že zgrajene dražja.

V kolikor niste v tloris najbolj prepričani je pomembno poiskati drugo mnenje. Spremembe v fazah, ko je objekt zgolj na papirju so cenejše kot kasneje, ko so stvari že zgrajene.

Tipska hiša

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja