REŠITVE

Nakup ali najem? Kaj je boljša dolgoročna rešitev?

Včasih premišljujem, prav ste prebrali veliko premišljujem, kalkuliram in se sprašujem ali delam prav. Dvom vase je prisoten tudi v meni. Pred časom sem se znašla pred pomembno življenjsko odločitvijo. Korak v desno ali korak v levo smer, oba koraka sta bila pravilna. Nikakor pa nisem uspela predvideti posledic koraka v desno ali koraka v nasprotno smer. Obe odločitvi sta vodili k moji svobodi.

In, ker sem oseba, ki vsako stvar prebere, premeri, pretehta in kot bi rekli moji bližnji Nina je dekle, ki spiše doktorat iz vsake pomembne in tudi nepomembne odločitve. Kar nenavadno, za osebo, ki včasih sklene kakšno odločitev brez dvoma v najmanjši delček posledic, spet drugič pa snuje knjigo pozitivnih in negativnih posledic za vsak nadaljnji korak pri odločitvi. Upam, da nisem edina, ki si življenje kreira na zanimivo zakompliciran način.

No, da ne bom predolgo dolgovezila, kako sklepam odločitve in kako analiziram situacije in dogodke v katerih se znajdem, vam bom predstavila svojo najnovejšo analizo. Moja analiza temelji na finančnih izračunih za obdobje 30 let.

Zagotovo se vsak, ki ni rojen pod srečno zvezdo, kjer mu je bivalni problem razrešen že v zibelki znajde v podobni situaciji kot sem se sama. O slabostih najema in nakupa sem se razpisala že pred časom, sedaj pa sem se soočila z dolgoročno finančno rešitvijo stanovanjskega problema. V življenju pride tudi obdobje, ko se je potrebno ustaliti in, ko ti neprestano tovorjenje kovčkov in premikanje pač ne ustreza. Takrat se znajdeš pred točko, ko je treba razmišljati o dolgoročni rešitvi.

Dolgoročno reševanje stanovanjskega problema ni mačji kašelj. Na Primorskem, predvsem Goriškem krvavo primanjkuje tako stanovanj za nakup kot tudi za najem, ponudbe praktično ni. Situacija je dokaj podobna v vseh Slovenskih mestih, ko cene nepremičnin pravzaprav norijo v nebo, osnovna živila se dražijo in prihodki posameznikov se procentualno ne povečujejo toliko kot stroški.

Moj izračun temelji na situaciji severne Primorske, ga je pa mogoče aplicirati v vse Slovenske kraje, le prilagoditi je potrebno številke in prišli boste do rezultata.

Nakup 3 sobnega stanovanja iz prejšnjega stoletja natančneje iz šestdesetih in sedemdesetih let me na Goriškem stane v povprečju minimalno 115.000. Ko govorimo o trisobnem stanovanju je govora o stanovanju, ki ima dve spalnici, dnevno sobo, kuhinjo z jedilnico in kopalnico. To so stanovanja v velikosti med 70-85 kvadratnih metrov, vanje je običajno zelo težko umestiti še eno spalnico ali kabinet. Takšna stanovanja so običajno potrebna temeljite prenove. Nova okna, instalacije, tlaki, talne obloge in pohištvo. Velika negativna lastnost stanovanj v starejših blokih je zagotovo dvigalo, ki ga nimajo. Ampak pustimo sedaj to, sedaj smo mladi posamezniki malce pod 30 let, ki bi radi dolgoročno rešili stanovanjski problem. Poleg cene stanovanja je potrebno v nakup stanovanja upoštevati še stroške, ki nastanejo pri prodaji, stroški posrednika, agencije, ki ceno stanovanja podražijo, nekaj je še režijskih stroškov (vpis v zemljiško knjigo, overitev pogodbe…). Iz tega vidika sem začetno ceno stanovanja zaokrožila na 120.000€. Ker bom preden se bom v stanovanje vselila začela prenovo in si tako omogočala kvalitetnejše bivanje se bo moj začetni vložek v novo bivalno okolje povečal za približno 50.000€ (cena je približna, na oko ocenjena in varira glede na želje in potrebe posameznika). Moj žep se bo tako preden bom začela z bivanjem v novem domu stanjšal za približno 170.000€. Ker bom v stanovanju še nadaljnjih trideset let, lahko čez 30 let načrtujem podobno obnovo, ki mi bo nato postregla s približno enakim odtegljajem cca 50.000€. Predpostaviti velja, da sem imela denar privarčevan in nikakor nisem posegala po kreditu, kar mi ni povzročalo dodatnih finančnih odtegljajev ter, da se cene gradbenih del in opreme v naslednjih 30 letih ne bodo prav nič podražile. Skupni znesek 30 letnega bivanja v lastnem stanovanju me bo tako stal 220.000€ (v to ceno niso zajeti mesečni stroški vzdrževanja stanovanja (voda, elektrika, upravnik…) menjava gospodinjskih aparatov na 5-10 let (pomivalni stroj, pralni stroj, sušilni stroj, štedilnik…), beljenja…).

Primer 30 letnega najema stanovanja, na Goriškem me 3 sobno obnovljeno stanovanje, ki je zgrajeno med 60 in 70 leti prejšnjega stoletja v povprečju stane 650 € na mesec. V ceno niso všteti redni mesečni stroški, ki so enaki ali je stanovanje najemniško ali lastniško. Redna vzdrževalna dela v stanovanju pa so strošek lastnika stanovanja. V 30 letih bom tako za najem tega stanovanja odštela 234.000€. Predpostavljeno je bilo tudi, da je najemniško stanovanje popolnoma opremljeno in z vselitvijo ne bo nobenih dodatnih stroškov.

V obeh primerih nisem v ceno stanovanja oz. najemnine upoštevala kozarcev, kozic, rjuh, brisač in vseh ostalih osnovnih potrebščin, ki jih potrebujem za neovirano bivanje v lastnem domu.

Sklep mojega izračuna je pričakovan. Za obdobje 30 let se ti stanovanja ne splača kupovati ampak izberi rajši najem. Zakaj? Težko bo posameznik, v 30 letih svojega življenja in 0 privarčevanih evrov prišel na 170.000€ in ne bo potreboval kredita za nakup in obnovo stanovanja. V kolikor bo vzel v celoti kredit se strošek 170.000 glede na današnje stanje poveča na približno 220.000€ v 25 letih. Ob sklenitvi kredita pa je potrebno vzeti v zakup, da ga je potrebno z nečim jamčiti, ali je to nepremičnina ali zavarovanje…

Se pa stvari začnejo obračati po 30 letih in glede, na situacijo, da povprečna življenjska doba v Sloveniji 80 let, kar dobro premislite kako boste reševali svojo bivanjsko problematiko.

Sama sem sprejela kompromis. Ker sem človek, ki se rad vrača v varno zatočišče in si ne zna predstavljati, da bi vsakih 5 let menjala stanovanje. Tako sem se odločila, da dolgoročni najem odpade. Vse super in fajn, ampak a ni lepo, ko delaš v tujini imaš stanovanje v najemu prideš domov v delček tistega kar si sam ustvaril?

Nikakor pa ne iz moje odločitve sklepati, da je to vzorec, ki koristi tudi vam. Življenjski tempo, ki ga živimo danes, ko smo v nenehni tranziciji, ko nam primanjkuje časa za vse kar bi radi počeli, ko so naša delovna mesta odvisna od tisoč in enega dejavnika, nam narekuje nenehno spreminjanje. Koliko je sploh smiseln nakup, ko se zaradi kariernih uspehov in izzivov neprestano selimo. Sama se vse bolj navdušujem nad delom na daljavo, kjer mi ne bo potrebno dnevno prevoziti niti kilometra, ampak žal tudi work from home vsebuje pozitivne in negativne lastnosti.

Vsaka življenjska zgodba pa kreira individualne rešitve.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja