Načrtovanje kuhinje
NAČRTOVANJE

Kuhinjske omarice od a do ž

“Ej Nina, načrtujemo novo kuhinjo. Potrebovali bi tvojo pomoč, ker ne vemo kaj in kako. A bi pogledala kaj smo narisali? Samo tako eno mnenje, na hitro. Meni se sicer zdi kul, ma ne vem ali bo to super izpadlo.”
To je eden izmed pogostih mailov, ki jih prebiram in prejmem. In potem se začne moje raziskovalno delo. Na hitro namreč ne morem podajali konstruktivnih rešitev, potrebujem razmislek, predvsem se moram zavedati potreb specifičnega uporabnika kuhinje.

Kuhinja je individualen projekt in ne ni odvisna od lepote kako ima sosedova “Tina”. Primarna stvar pri načrtovanju kuhinje je postavitev, ki je odvisna od potreb uporabnika. Barvna kombinacija je nekje zadnja stvar, ki se doreče pri načrtovanju kuhinje.

Okno v kuhinji

Kotna omara je omara presenečenj in skritih zakladov

Kotne omare so zanimiv element kuhinje, ki si ga želiš. Ko ga pa imaš hrepeniš po tem, da ga odstraniš. V kolikor kotne omare niso del polotoka in jih lahko odpiraš iz obeh strani potrebujejo funkcionalno rešitev. Odlična rešitev so vsekakor ledvičke in drugi izvlečni sistemi. Pri vsem tem pa se dogaja, da je velik del takšnih omar neizkoriščen. Klasične police v kotnih omarah niso ravno najboljša rešitev. Saj vemo kako je, ko postaviš v najbolj zakotni del omare eno kozico. Jo iščeš in je ne najdeš, z leti pa pozabiš na njo. V takšnih omarah se pri generalnem čiščenju najde ogromno “skritih zakladov in izgubljenih predmetov”.
Iz pogovorov s posamezniki, ki so se v preteklosti odločili za apliciranje kotnih omar pridem do zaključka, da to ni bila ravno najboljša dolgoročna naložba. Te omare postanejo zakladnica šare in neuporabnih gospodinjskih aparatov. Z leti tudi prikladnost odpiranja s pomočjo številnih sistemov ni več tako in. Zanemarljivo ni niti dejstvo, da je konta omara v kateri je nameščen kakršenkoli sistem za boljšo preglednost izkoriščena le med 40-60%.

Pri apliciranju kotnih omar v kuhinjo je potrebno vedeti:
• kaj bo v njih shranjeno,
• kako bodo stvari tukaj shranjene,
• ali je kuhinja res tako majhna, da se ne moremo izogniti kotnim omaram.

Kuhinjski polotok

Omarice ali predali? Cena ali uporabnost?

Druga dilema, ki se pojavlja so omarice ali predali. Za podpultne elemente vsekakor priporočam predalnike. Predalnik odpreš, vanj vidiš z vrha. Ob pogledu z vrha hitro analiziraš vse kar se v njem skriva. Ali je smiselno imeti en pedal in v njem več predalov je odločitev posameznika. Praktično je vsekakor odpiranje vsakega predala posebej. Z estetskega vidika front kuhinje pa se marsikdo odloči za enojno fronto. V tem primeru se za fronto še skrivajo notranji predali, ki pa so plitkejši. Saj vemo ena fronta izgleda včasih bolj dovršeno kot dve fronti, tista vmesna črta dela vsem izzive in težave.
Kuhinjske omare so bile v preteklosti pogostejše kot predalniki, v predalnikih se je v preteklosti shranjevalo zgolj kuhinjske krpe, pribor in manjše stvari. O tem, da bi se v predalnike shranilo kozice, krožnike se ni razmišljalo, danes je temu drugače. Izziv shranjevanja v predale so vsekakor kozarci. Za njihovo shranjevanje v predale potrebujemo malce več iznajdljivosti in praktičnosti. Ampak s premislekom je tudi to mogoče.
Ko danes pogledujem nazaj in v kuhinjsko omaro globine 60 centimetrov rinem kozico ali novo skledo ugotovim, da pogosto pozabljam, kaj pravzaprav še imam v omari. Ampak kaj, ko se je skloniti in pregledati kaj je pri hrbtišču omare včasih hud zalogaj, tako časoven kot fizični. Sama vsekakor navijam in dvigujem prste za podpultne predalnike. Za tiste, ki jim v kuhinji pomeni vsak centimeter veliko zagotovo ne bo zanemarljiv podatek, da v kuhinjski element globine 60 centimetrov lahko apliciramo predal, ki ima globino manjšo od 55 centimetrov. Police v omarah pa zavzamejo celotno globino kuhinjskih elementov.
S finančnega vidika so vsekakor dostopnejše klasične omare s policami. Predalniki so dražji, vendar se nam za pogled vanje ni potrebno sklanjati. Kuhinjo običajno ne načrtujemo za leto ali dve, temveč za desetletje ali dve. Ko načrtujete kuhinjo imejte v mislih, da morda čez pet ali deset let vaša hrbtenica ne bo več tako brezhibna in bo vsak priklon in počep pomenil izziv.

Viseče omarice v kuhinji

Zakaj so viseče omarice nujno zlo?

Viseče omarice in njihovo odpiranje je dolga zgodba. Vsekakor zagovarjam, da imamo enoten sistem odpiranja omaric na višini, ker je tako funkcionalnejše. Je pa tehten premislek tukaj potreben pri človeški “nerodnosti”. Klasično odpiranje omar je namreč izziv in se prepogosto udariš v odprto vratno krilo omare v kolikor si nepazljiv in nepozoren med naglico del v kuhinji. Iz tega vidika so vsekakor bolj smiselne odpiranje omaric z dvigovanjem front. Žal pa tak princip apliciranja front ni mogoč vedno. Težavo predstavlja v primeru, ko imamo kuhinjske omare do stropa.
Razmak med visečimi kuhinjskimi omaricami in kuhinjskim pultom je 60 centimetrov. To je zelo pomemben podatek v kolikor je želja investitorja, da ima ob kuhinjskem koritu oko in nad oknom viseče omarice. Viseče omarice so primerne za shranjevanje kozarcev, ker so plitkejše in preglednejše.

Ali v kuhinji potrebujem viseče oamrice?

Načrtovanje kuhinje je vsekakor miselni zalogaj. Ne kupujte kuhinje na vrat na nos, ker vam bo žal. In čez dve leti bodo vaše sanje za novo kuhinjo še bolj aktualne. Takrat bo želja po ponovni spremembi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja