nova dnevna soba
NAČRTOVANJE

Zakaj sedežna garnitura ne sodi pred okno?

V moje roke vse pogosteje priromajo tlorisi bivalnih površin. Ja zelo rada pomagam in na obstoječe tlorise podam drugo mnenje. Tako investitorjem s svojimi nasveti za praktično in funkcionalno zasnovo olajšam in prikrajšam veliko izzivov, ki jih čaka v nadaljnjem procesu opremljanja.

Vsako, še tako nerešljivo zagato jemljem kot izziv, ki zahteva premislek in izboljšavo. Pogosto se sprašujem zakaj v bivalne prostore aplicirati gromozanska okna in neposredno pred njih sedežne garniture. Mimogrede okno je cca 30% dražje kot stena. Zakaj ne bi tam kjer bomo okno z nečim prekrivali raje postavili steno?

sedežna garnitura ob oknu

Da smo si na jasnem. V bivalnih prostorih je potrebno ugoditi tehnični smernici, ki veleva da morajo predstavljati  okenske odprtine 20% tlorisne površine. Mogoče se vam bo to predvsem v otroških sobah zdelo veliko, ampak naravna svetloba v prostoru je zelo pomembna. Omenjena vrednost pa ne velja za servisne prostore (kopalnice, pralnice, kurilnice, shrambe…). Ponekod so servisni prostori popolnoma brez okna.

Nikakor pa ne razumem, da si prostor odpirate in nato prekrivate naravno svetlobo z raznimi elementi. Če česa ne občudujem so to hrbtišča omar, ki jih vidim skozi okno ali pa pobledele sedežne garniture, ki onemogočajo prehod na teraso.

Zakaj nikakor ne aplicirati sedežne garniture pred okno?

  • zastiranje prehoda svetlobe v prostor
  • neposredna sončna svetloba skozi okno bo vplivala na bledenje barv
  • cena kvadratnega metra okna je običajno dražja kot cena končanega kvadratnega metra zidu (vključno z izolacijo in dekorativnimi ometi)
  • vizualno omejevanje prostora

Prav nič vas ne bo stalo v kolikor bo parapet okna ob sedežni garnituri en meter od višine tlaka. Svetloba bo prihajala v prostor. To vsekakor drži v kolikor bodo sedežne garniture aplicirali neposredno ob zunanje stene, v kolikor jih odmikate za vsaj 80, raje 100 cm okno do tal in nato odmaknjena sedežna garnitura nima pomena.

Zakaj je potrebno biti pazljiv pri načrtovanju okenskih odprtin?

Običajno okna postavljamo tam kjer so lepi pogledi, skoznje želimo opazovati naravo in vse njene čudovite izdelke. A je vredno, da se takšnim pogledom izognete zaradi nepremišljenega načrtovanja?

V fazi načrtovanja in iskanja idej je potrebno marsikaj premisliti, med drugim se tudi seznaniti z dejstvom kaj nam pomeni sedežna garnitura, koliko časa preživimo na njej in ali je to srce doma. Vem, da se nas velika večina zvečer raje zlekne nanjo in uživa v brezdelju. Velika sedežna garnitura je vsekakor element, ki poveže družino skupaj, ki omogoča večerno crtanje in kramljanje. Zavedam se tudi, da nam prodajalci v salonu ponudijo marsikaj. Pogosto jim je pomembno le to, da stvar dimenzijsko sovpada v prostor, zelo poredko pa premislijo na to koliko posamezni pohištveni elementi zavirajo svetlobo. Kako pravzaprav prevelike sedežne garniture ovirajo gibanje po prostoru, odpiranje panoramskih oken in prehode med elementi.

nova sedežna

Skrite napake načrtovanja dnevne sobe

Sedežne garniture je mogoče v prostor aplicirati na različne načine, nikakor ni priporočljivo, da na izza sedežne nabija sonce neposredno v televizor. Takšno okno bo ne glede na to, ali je do tal ali ne prepogosto zatemnjeno. Okna pa najverjetneje ne postavljate dnevno sobo zato, da bo konstantno zastrto ali pač?

Nikakor ni pomembna zgolj višina parapeta okna ampak tudi njegova lociranost. Zavedajte se, da se bivalne prostore pogosto odpira na jug, zahod in vzhod. Najoptimalnejša rešitev je vsekakor jugozahod, ker se v bivalnih delih objekta v veliki večini zadržujemo v popoldanskem času. Skozi okno v dnevni sobi je vsekakor lepo opazovati sončni zahod, njegov odboj v Tv ekranu pa ni ravno biser. Ko v dnevno sobo umeščate TV bodite pozorni na kateri steni bo in, da si ne boste ravno tiste stene omejili z enim oknom, ki bo aplicirano ravno na sredini stene. Tisto okno na sredini stene, ki je namenjena TV-ju in omarici pod njim bo večino časa zatemnjeno, vi pa boste konkretno omejeni pri nakupi TV-ja in njegove velikosti. Okno vam bo razdelilo steno in bo kar izziv funkcionalno rešiti te začetniške napake. Naj vas ideje opazovanja in prekratkega razmisleka v teh primerih ne premamijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja