NAČRTOVANJE

Zakaj sploh so v bivalnem okolju pomembne barve?

Barve, barve barve, kaj se ujema, kaj ne sodi skupaj in kaj je zagotovo ta trenutek in. In sem se odpravila in raziskovala katera barva je nujno potrebna v bivalnem okolju. In kaj sem spoznala? Zelena is it.

Dosti heca, povejmo kaj resnega in zakaj sem se pravzaprav odločila sivi barvi nameniti ta post. Kot arhitektka stanovanja, kafiče, upravne stavbe, avtobusne postaje in šoping centre dojemam malce drugače kot ljudje, ki se z bivalnimi površinami ne ukvarjajo. Saj veste kako se temu reče poklicna deformacija. V zadnjem času sem začela opazovati veliko mrtvih interjerjev ali bolje rečeno prostorov brez barv, v sivinah, črninah in belinah. Vem, da se to nenavadno sliši in še bolj nenavadno je, da to govori oseba, ki večinoma časa koraka po svetu v črno belih tonih.
Ampak ja vsi vemo, da siva barva spada med nezahtevne barve za vzdrževanje. Sive talne površine so enostavne za čiščenje, na njih se prahu skoraj ne vidi in na sivih stenah se odtisi rok naših najmlajših skorajda ne poznajo. Vse sivo, vse belo in črno z eno besedo vse monotono. Eni bi takšne interjerje uvrščali med cleen interjer design sama jih bom postavila v očem enolične površine. Nikdar in nikakor ne nasprotujem sivi barvi v interjerju, le usmeriti vas hočem, da razmislite tudi o tem kako boste turobne bivalne površine popestrili.
Razmislite kako kombinirati les, barvne kovine, rastline in raznobarvne dekorativne elemente. Na sivo sedežno lepo padajo zenf rumeni toni, nič kaj neprepričljivo ne delujejo niti toni rdeče, mornarsko modre. Siva, bela in črna veljajo za nevtralne barvne tone, ki v prostor prinašajo udobje, harmonijo in sproščenost. Ta klasika barv bo v prostoru ustvarila eleganco vse prevečkrat pa bo izpustila domačnost in prijetnost. Najverjetneje si le redki želijo stroge laboratorijske beline v bivalnem okolju.

Barve so pomemben dejavnik bivalnega okolja, z njimi oblikujemo in dopolnjujemo interjerje, ustvarjamo razpoloženje. Z barvami prostor optično povečujemo in zmanjšujemo. Svetle barve v prostoru ustvarjajo prostornost medtem ko ga temne barve zapirajo in ustvarjajo pogosto neprijetne občutke. Pri izbiri barv je potrebno biti pazljiv na barvno kombinacijo. Oranžna in modra barva veljata za komplementarni barvi, njuna kombinacija je zelo drzna. V kolikor se odločimo za nasprotni barvi iz barvnega kroga moramo biti pozorni, da ne prostor s tema barvama prenasičimo.
Pri kombiniranju in umeščanju barvnih tonov je tenka linija med lepim in nasičenim. Pri snovanju bivalnih površin je smiselno ubrati enostavno pot in živahnost barv umeščati tja, kamor lahko stvari čez čas enostavno spremenite. Živo rdeča barva kuhinje je lahko za posameznika na dolgi rok moteča, se je naveliča in hrepeni po nečem novem, kar bo prostor vizualno odprlo. Priporočljivo je, da se osnovne elemente izbira v ne izstopajočih barvah. Pri snovanju bivalnih površin izberite neko rdečo nit barv, ki jih uporabljate celovito in predstavljajo nek ponavljajoč se barvni vzorec. Poleg barv bodite pozorni tudi na teksturo materialov na katere so barve nanesene. Pazljivi morate biti na bleščanje materiala v kombinaciji z naravno ali umetno svetlobo. Bleščanje v posamezniku vzbuja neprijeten občutke in posledično se ta oseba v prostorih z bleščečimi površinami počuti nelagodno.

Ko načrtujete kakšno barvno paleto izbrati ne izbirajte na prvo žogo, razmislite o tem kakšna barva vam je prijetna in se v njej dobro počutite, nikakor ne pozabite na funkcionalnost in praktičnost barvnih detajlov. V to je vsekakor zajeta enostavnost čiščenja in vzdrževanja.
Barvno paleto pričnite načrtovati sočasno z oblikovanjem interjerja, ker ima ravno tako pomembno vlogo kot ergonomija bivalnih površin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja