NAČRTOVANJE

Pridobitev gradbenega dovoljenja ali birokratska vojna?

Oh ja! Ko končno enkrat sprejmeš odločitev, da boš gradil, najdeš primerno lokacijo in tebi všečnega projektanta se zabava z gradnjo lahko začne. Ste pripravljeni na preskakovanje ovir? Ste prepričani, da bo pri vas birokratska pot potekala kot čisti šolski primer? Malce bom kruta, a odsvetujem postavljanje natančnih časovnih okvirov kdaj lahko začnete z gradnjo. Svetujem, da v postopek gradnje vstopate neobremenjeni in predvsem mirnih živcev.

Kaj vse te čaka naj tej nepredvidljivi poti ti težko napove še najbolj izkušen projektant. Na plano ti lahko strosi vse najslabše scenarije, napove vse najdaljše roke, a zagotovo bo pozabil na kakšen podatek oz. dodatno stopničko, ki te čaka na poti do osvojenega cilja, GRADBENEGA DOVOLJENJA.

Vse pogosteje, ko se pogovarjam s posamezniki, ki gradijo, me opozarjajo na pomanjkljivosti informacij s področja pravne zakonodaje na temo gradbeništva. Trkanje od vrat do vrat, iskanje informacij pri najrazličnejših uradnikih, nepoznavanje zemljiške knjige in še milijon drugih zagat, ki se ti lahko pripetijo v času načrtovanja. In verjeli ali ne temu se ne moremo izogniti niti projektante. In ja tudi nam se dogajajo stvari tekanje od vrat do vrat, izzivi na vsaki izmed občin in nenazadnje najrazličnejši OPN-ji ter njihova interpretacija.

Nedolgo nazaj mi je kolegica malce za šalo malce za res dejala, da ona se v Sloveniji nikakor ne bi podala v gradnjo objekta, kljub temu, da projektira in vsakodnevno snuje objekte za svoje stranke. Verjeli ali ne popolnoma jo razumem, ker do sedaj mi ni uspelo zakonodajno izpeljati še nobene stvari brez zapletov.

Ali so bila to mnenja, ki smo jih v nedogled čakali, ali so bila to soglasja, ki jih sosedje nikakor niso hoteli podpisati, ko si že mislil, da je vsega konec je kot strela z jasnega prišla še kaka sprememba o namenski rabi zemljišča, ko se je na vrat na nos spremenila bonitetne točke zemljišča za gradnjo.

Iz vseh zapletov lahko rečem, da težko predvidim koliko bo posameznik pravzaprav lahko odštel od dneva, ko je zaprosil za lokacijsko informacijo, do dneva, ko je bilo izdano gradbeno dovoljenje. Finančno se lahko zalomi, ker so potrebni dodatni elaborati, kakšno plačilo za spremembo bonitetnih točk, upravne takse…. Časovnega okvirja si nikakor ne upam napovedati, ker zakon veleva eno, realno stanje je pa drugo.

In ja verjamem, da se vse pogosteje sprašujete kam nas to vodi in kam bomo prišli, predvsem pa se borite s težavo, da si končno ustvarite novo bivalno okolje. Ja žal nas naši birokratski mlini vedno znova presenečajo in ponujajo nešteto individualnih rešitev. Enostavno je poleg novogradnje izziv postala tudi rekonstrukcija in novogradnja na mestu odstranjenega objekta.

Kako se pripraviti na izzive papirnate poti do pridobitve gradbenega dovoljenja?

  • PROJEKTANT- preden izberete projektanta, ki vam bo projektiral nov, ali zgolj prenavljal star objekt se prepričajte o njegovih referencah, sprašujte ljudi, ki so sodelovali z njim, oglejte si njegove objekte, nikakor ne nasedajte na najugodnejšo ponudbo ampak izberite razumsko in zaupajte predvsem kvaliteti.
  • PRAVNIK- ja pomoč pravnika je tudi priporočljiva, ker včasih bo potrebno v papirnato besedni boj in vsi vemo, kako dobro je imeti utemeljeno ozadje, da lahko zagovarjaš svoje interese.
  • GEODET- geodet vam lahko pomaga v času parcelacije, iskanja služnosti in najoptimalnejši komunalni opremljenosti objekta.

Sama vam želim veliko poguma, jasno izraženo željo kaj želite in predvsem, da skupaj s projektantom stojita za projektom, ki ga želite postaviti na vaši parceli.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja