NAČRTOVANJE

Zakaj ekološko oblikovanje bivalnih površin?

Ekologija, skrb za Zemljo je pomembno vodilo življenju nas in naših zanamcev. No sama sem našla način, kako bom poleg ločevanja odpadkov še malce bolj skrbela za kakovost življenja na Zemlji. Okolje nas samo opominja, kako pomembne so majhne spremembe v načinu življenja.

Dobro oblikovan dom tradicionalno združuje več plati in tako ustvarja idealen življenjski prostor. V popolnem domu mora biti uravnotežena lokacija, uporabnost, slog in stroški. Pri načrtovanju doma ne smemo pozabiti na skrb za prihodnost okolja. V svojem domu ne smemo gledati samo na lastno udobje. Zavedati se moramo tudi potreb zemlje in jih upoštevati.

Temeljno vodilo ekološkega oblikovanja se glasi:
ZMANJŠAJ PORABO, UPORABI ZNOVA, RECIKLIRAJ

ZMANJŠAJ PORABO zahteva zmanjšano porabo različnih virov energije, to ne pomeni asketskega, minimalističnega življenja, temveč učinkovitejšo in preudarnejšo porabo.

UPORABI ZNOVA to vodilo je povezano s trajnostnimi postopki izdelave potrošniških izdelkov. Z materiali za te izdelke je potrebno ravnati gospodarno in njihovi viri morajo biti naravno obnovljivi. Med te materiale sodijo les, volna, pluta in kavčuk. Znova pa lahko uporabimo že obstoječe izdelke.

RECIKLIRAJ nanaša se na materiale, ki jih popolnoma predelamo, preden jih znova uporabimo in iz njih naredimo nove izdelke. Na Zemlji ni neskončno virov surovin, zato moramo čim bolj izkoristiti to, kar imamo na voljo.

Zavedajte se, da ima ekološki način življenja prihodnost in ni namenjen samo hipijem. Namenjen je nam vsem, ki nam je mar za Zemljo, zavržene kose pohištva. Ekološki način življenja temelji na načelu trajnostnega razvoja. Sama nič kolikokrat opazujem stare Tonetove stole, ki na bolhi komaj čakajo, da jim vdihnemo nov smisel.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja