NAČRTOVANJE

Prosto stoječa kopalna kad

Oh kako je lepa, čudovita. Odlična rešitev za velike, oceanske kopalnice, za domači spa, kjer je lahko čudovita popestritev in nadomestitev bazena ali jacuzzija. Kot pri vsaki stvari pa je pri njenem nakupu in umestitvijo v prostor potrebno že v času načrtovanja predvideti njeno točno mesto in se pozanimati kakšen je njen način vgradnje, kje potrebujemo odtoke, kako bo v prosto stoječo banjo prihajala voda…

No pa začnimo stvar od začetka. Načrtujemo kopalnico, v njej si želimo kopalno kad, predvidevamo, da bomo imeli dovolj časa, da bomo lahko koristili udobnost, ki jo ponuja kopanje v banji. Skratka prvo kljukico zakaj želimo banjo smo že naredili.
Sledi nadaljnji korak, načrtovanje dovolj velike kopalnice. V kolikor želimo banjo umestiti v kopalnico mora biti le ta dovolj velika. Prosto stoječa banja ne bo ravno najboljša rešitev za male kopalnice, ki premorejo par kvadratnih metrov prostora. Kopalnice, ki so večje od deset kvadratnih metrov ponujajo možnost vgraditve prosto stoječih banj in neoviranega gibanja okrog njih.
Sedaj, ko smo arhitektu že zaupali, da želimo veliko kopalnico in v njej prosto stoječo banjo je potrebno nujno pomisliti kako bomo to banjo umestili v prostor. Čiščenje malih prostorov v kopalnici, kjer roka ali sesalnik ne moreta je praktično nemogoče. Kopalnica je zagotovo eden izmed najvlažnejših prostorov v našem bivalnem okolju, odlično gojišče bakterij in shranjevanje prahu, ki se hočeš nočeš z mešanico vlage in toplote sprime na in med talne obloge. V kolikor je le mogoče zasnujte prosto stoječo banjo tako, da boste lahko do nje dostopali iz vseh strani. Le tako boste lahko skrbeli za redno in ustrezno higieno površin v kopalnici. Na oko gledano 40-45 centimetrov od najširšega roba banje je smiselno minimalno pustiti za neovirano gibanje.

Ko pa pride do realizacije projekta ne pozabite upoštevati še vseh dejavnikov, ki jih imamo v kopalnici. Kje bodo shranjeni šamponi, ki jih bomo potrebovali za prhanje, kam jih bomo odlagali? Kako bo z brisačo, v katero se obrišeš, ko izstopiš iz banje. Nenazadnje ne smete pozabiti niti na redno brisanje površine okoli banje. Red in disciplina vsakega, ki banjo uporablja in za seboj pobriše bo preprečila marsikateri padec v kopalnici.

Nikakor se za prosto stoječo banjo ne odločite, če prostor deluje temen in utesnjen. Prosto stoječa banja potrebuje prostor nikakor ne sme biti omenjena. Je pa odličen element namenjen sproščanju in relaksaciji v napornem tempu, ki nam ga ponuja življenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja