NAČRTOVANJE

Elektro omarica mora biti vidna

Pogosto dobim vprašanje kako zakriti elektro omarico, ker ne sovpada s pohištvom in kazi izgled stene. Res je, elekto omarice, ki jih imamo nameščene v notranjosti objekta res niso presežek v oblikovanju. Običajno so belo sive ali sive barve, krasi pa jih rumena nalepka s črnim simbolom strele.

Na vprašanje kako zakriti elektro omarico je odgovor kratek in jedrnat. Ne sme se je zakriti. Ostati mora vidna. S tem namenom se elektro razdelilne omarice v stanovanjskih objektih ne vgrajuje v osrednje bivalne prostore ampak v servisni del, hodnike. Zgolj z namenom, da je ne gledate vsak dan. Dostop do omarice mora biti neoviran in omarica mora biti vidna. Ni je dovoljeno prekrivati s slikami, ogledali, omarami…

Zakaj je ne smemo prekrivati? Zaradi požarne varnosti in vzdrževanja.

Z zunanjo elektro omarico upravlja elektro podjetje. Pomembno je, da je nameščena na dovolj vidnem mestu in v kolikor je le mogoče dostopna z javne površine. Ne smemo je prekrivati in ovirati dostop do nje.

Z elektriko in požarom se ni za igrati. Veliko elektroinštalaterjev v hecu doda, da je elektrika edina ženska, ki se ne pusti “šlatati”. Olajšajmo si življenje in preprečimo najhujše. Pomembno je kako je elektroinstalacija tudi narejena ter vzdrževana ne samo kje se elektro omarice nahajajo.

Povzeto po tehnični smernici o nizkonapetostnih elektro instalacijah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja