NAČRTOVANJE

5 prednosti nakupa novega stanovanja

Zagotovo se vsaj enkrat v življanju znajdemo v situaciji iskanja rešitve stanovanjskega problema. Premlevamo in premlevamo, iščemo nam najboljšo rešitev. Zagotovo k izbiri prave rešitve vpliva kar nekaj dejavnikov med drugim cena, lega oz. lokacija in stroški vzdrževanja. Ali se boste odločili za nakup novega stanovanja, ki ga lahko sami v celoti individualno opremite ali rabljenega, ki je običajno cenovno ugodnejše je vaša odločitev. Da vam bo pri izbiri prave odločitve lažje sem pa si preberite spodnje vrstice.

ZAKAJ KUPITI NOVO STANOVANJE?

1. Nizki stroški vzdrževanja
Nova stanovanja imajo v primerjavi s starejšimi stanovanji nižje stroške vzdrževanja. Prav tako se lahko nova stanovanja povalijo z nižjimi tekočimi mesečnimi stroški saj so njihove napeljave bolj učinkovite. Njihov zunanji ovoj je bolje izoliran, kar pomeni manjše toplotne izgube in manj denarja, ki ga namenimo plačevanju ogrevanja.

2. Energetska učinkovitost objekta
Nova stanovanja so energetsko učinkovitejša, ne trošijo nepotrebne energije in s tem dodatno obremenjujejo okolja. Sistemi prezračevanja, hlajenja in gretja so v novih objektih zasnovani temeljito in vključujejo vse prostore.

3. Boljša požarna varnost objekta
Novi objekti imajo nove napeljave, jasno ločene priklope in varovalke. Električni sistemi so bistveno bolj zaščiteni pred požarom kos stari elektični kabli. V marsikaterih starejših stanovanjih je težko razvozlati tokokrog elektrike. Ker pa je danes veliko naprav za delo, užitek in življenje vezanih na elektirko je potrebno biti pazljiv tudi na kvaliteto električne napeljave.

4. Razgibani tlorisi
Nova stanovanja ponujajo veliko odprtih možnosti načrtovanja. Arhitekti se zavedajo problema zunanjih površin, ki jih z veseljem vnašajo tudi v bloke. Stanovanja v bloku niso več enaka kot jajce jajcu ampak se zaradi boljšega iskoristka prostora snuje več različni tlorisev stanovanj, ki se periodično ponavljajo po posameznih nadstropjih.

5. Lažji dostopi do stanovanja
Starejši bloki v veliki večini nimajo in niso nikoli imeli predvidenih dvigal. V kolikor ob nakupu stanovanja pri 30 razmišljamo o tem, da bomo v stanovanju preživeli preostanek svojega življenja je pomembno razmišljati tudi o kvalitetnem preživljanju življenja v svoji jeseni življenja. Ker vemo, da s starostjo postajajo stopnice problem, kaj šele premagovanje nekaj nadstropji stopnic skupaj z nakupovalnimi vrečkami večkrat tedensko je pomembno, da si izberemo stanovanje, ki ima lažji dostop. Alternativa dvigalu je tudi stanovanje v pritličju. Nikakor ne razmišljajte samo za danes ampak razmišljajte tudi kako boste z bolečinami v hrbtenici premagovali nekaj nadstropji stopnic.

Kaj vam je bolj pomembno ali novo stanovanje z nižjimi stroški kak kilometer iz centra mesta ali staromeščansko stanovanje, ki kar žari v svoji lepoti visokih stropov in velikih oken in je v neposredni bližini centra mesta je odločitev posameznika. Veliko ljudi je še vedno mnenja, da imajo starejša stanovanja dušo in v njih ne pride do odmeva. Ja odmev je v novejših stanovanjih zaradi nepravilne izbire materialov velik problem. Spet drugi so navdušeni nad takoimenovanimi open space tlorisi, ki omogočajo povezavo osrednjega bivalnega dela in ločenih spalnih prostorov. Novi stanovanjski bloki imajo povdarek tudi na večji varnosti posameznikov. V starejše stanovanjske bloke lahko v veliki meri vstopa prav vsak. Saj poznamo kako je, ker imajo nabiralnike znotraj stopnišča in, ker je potrebno poštarju omogočiti dostop do njih, je na domofonu, čarobni gumbek, ki omogoča dostop v določenem časovnem intervalu prav vsakemu posamezniku. Novejši bloki imajo v veliki večini dvoje vhodnih vrat, ene skozi katere lahko pride vsak in vodijo do nabiralnikov in naslednja vrata, ki vam jih odpre samo pravi ključ.

Upam, da bo izbira novega domovanja čim manj stresna in čim bolj zabavna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja