NAČRTOVANJE

Življenje v mansardi

Življenje v mansardi ima svoje pozitivne in negativne lastnosti. Običajno se za življenje v mansardi odločimo, ko potrebujemo hitro rešitev stanovanjskega problema. Veliko pa je tudi takšnih, ki ob gradnji hiše načrtno predvidijo mansardne prostore za spanje.

Zavedati se je potrebno, da za kvalitetno bivanje v mansardnih prostorih nujno potrebujemo zadostno količino svetlobe in zadostno ter kvalitetno toplotno izolacijo, pozabiti pa ne smemo niti na ustrezno hidroizolacijo strehe. Svetloba v mansardo prihaja skozi okna, dobro je imeti tudi strešna okna, ki prepuščajo več svetlobe od običajnih. Njihov velik minus pa je poletje in temperatura, ki poleti pronica neposredno skozi strešna okna. Seveda lahko s primerno zatemnitvijo omilimo prehod temperature v prostor. So pa strešna okna lahko tudi huda nadloga v poletnih nevihtah, ko hočeš nočeš odidemo od doma in pustimo okna priprta. Namakanje bivalnih površin v primeru neviht je skorajda neizogibno.

Kako na kvaliteto življenja vpliva neravna površina stropa? Kaj življenje v mansardi predstavlja za našo denarnico? Kaj pomeni življenje v mansardi s starostjo?

Kot sem že omenila življenje v mansardi predstavlja pozitivne in negativne lastnosti, med pozitivne prištevam sledeče:
dokaj hitra rešitev bivanjskega problema,
opazovanje zvezd skozi okna iz postelje,
zanimivi koti svetlobe,
v kolikor svetloba prihaja iz strešnih oken je neposredna na delovno površino in kvalitetnejša.

Poleg pozitivnih lastnosti pa življenje v mansardi prinaša številne slabosti, katere se je potrebno dodobra premleti preden se odločimo za življenje v mansardi.
v kolikor opremljamo po meri in na ta način izkoristimo vsak sleherni kot je opremljanje zaradi naklona strehe temu primerno dražje, kot bi bilo pri ravnih stropovih,
potrebna je kvalitetna toplotna izolacija,
v večini primerov poletje v mansardi brez klime ne gre,
običajno se ne moreš nemoteno gibati po prostorih zaradi višinskih razlik,
stopnice, ki vodijo do stanovanja so težava (predvsem za mamo z malim otročičkom in nakupovalnimi vrečami iz trgovine),
opremljanje prostorov je svojevrsten izziv, ki zahteva veliko razmisleka.

Neglede na vse dobre in slabe lastnosti pa za marsikoga življenje v mansardi pomeni svoje lastno gospodinjstvo in osamosvojitev od staršev, kar pa tudi nekaj šteje. A v razmislek le to, pazite na višino mansarde. Neglede na to ali je to začasna ali trajna rešitev, strop ne sme ovirati vašega vsakodnevnega gibanja po prostoru, sklanjanje za prehod iz enega prostora v drugega ni priporočljiv.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja