NAREDI SAM

Zakaj je dobro ločevati odpadke?

A ste že slišali, da so odpadki bogastvo? Sama menim, da se v odpadkih skriva denar. No ja moja ekološka načela so pač trn v peti marsikomu. Svoje ekološke težnje in izzive sem začela raziskovati in ugotavljati že v osnovni šoli pred dobrim desetletjem, še vedno jim trdno sledim. Večkrat pa naletim na sogovornika, ki mu moram jasno povedati, da sama papirja ne bom metala v smeti na ekološkem otoku, ker potem bi z mojimi odpadki (mojim denarjem) služil nekdo drug. In tukaj se zalomi. Kako bom zagrizena za dobro okolje in ne bom ločevala odpadkov na ekološkem otoku. Enostavno, našla sem boljšo rešitev. Sama bom služila denar z odpadki. Pridno zbiranje in ločevanje odpadkov se obrestuje.

Vsakodnevno v naš poštni nabiralnik priroma veliko število reklamnih sporočil. Nekaj papirja v zimskem času seveda porabimo za kurjavo. Ja, ogenj je pač treba zakuriti s trskami in papirjem. Poleg reklamnih sporočil imamo ogromno embalaže prehrambenih izdelkov iz papirja. In kje pri nas konča ta papir? V posebnih kartonskih škatlah, ki jih nekajkrat letno odpeljemo na DINOS. Seveda s svojim plemenitim dejanjem za Zemljo tudi kaj zaslužim. Poleg papirja pa redno zbiram tudi baterije (avtomobilske in tiste manjše iz miške, laserja, ure…), nerjaveče jeklo (pločevinke, neuporabne kozice) in železo. Ja, življenje na vasi in neprestano urejanje domačega okolja, čiščenje podstrešja in ”lopc” ti kaj hitro pokaže koliko neuporabljenega železa propada.

No ja, s tem načinom življenja ne obogatim, vsekakor pa si obogatim svoj letni proračun za par deset evrov. Če ne odpadkov ločujete za to, da bi pomagali Zemlji jih ločujte zato, da boste pomagali vašemu družinskemu proračunu.

PS: Cene surovin na trgu se neprestano spreminjajo, zato za tono papirja ne zaslužiš vedno enako. Poleg tega pa je pomembna tudi kvaliteta paprija oz. drugih surovin. Različne kvalitete papirja ali drugih surovin pa pomenijo tudi različno ceno tone papirja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja