NAČRTOVANJE

Pasti zunanjih ograj

Zunanje ograje. Dodatek k fasadi o katerem nisem posvečala kaj velike pozornosti do dne, ko je naša čudovita več desetletji stara ograja začela puščati rjavo rdeče kortenaste madeže. Korten je čudovit, takšni madeži na kovani ograji pa žal ne pomenijo nič dobrega kot to, da bo potrebno prost vikend in angažiranje vseh družinskih članov za barvanje.

Ker Nina ne bi bila Nina, če ne bi vsake svari preden začne neštetokrat premlela in staršema postavila milijon vprašanj. Naša ograja ni načičkana, je zelo preprosta lepih in jasnih linij, mi je pa ne glede na svoj izgled povzročila nemalo preglavic. Posledično pa sem začela razmišljati katera ograja je sploh primerna za današnji življenjski tempo in enostavna za vzdrževanje. Ker saj veste kako je današnji dnevni tempo, ko neprestano nekam hitimo, se ženemo za uspehom in napredkom, ter posledično nam primanjkuje časa za ostale stvari. Pri načrtovanju objekta nujno upoštevajte svoj življenjski slog in čas, ki ga lahko namenite za vzdrževanje objekta.

In katero ograjo izbrati?
Preden začnemo z izborom materiala ograje razmislimo kam bo ograja aplicirana ter ali želimo zastirati poglede ali bo nameščena zgolj zaradi varnostne funkcije. Sama vam predlagam, da že v času načrtovanja objekta razmislite kam bodo usmerjeni balkoni in višje terase. Najverjetneje nimate želje, da vas pri vsakodnevnih pogovorih opazujejo vsi iz ulice, ali se morda motim? Vsekakor aplicirajte balkone in terase na mesta kjer imate čudovite poglede in ohranjate zasebnost. Ker pa vsi vemo, da vedno ne gre vsega skupaj združiti je potrebno včasih tudi zamižati na eno oko in se odločiti čemu se bomo odrekli, ali bo to fantastičen pogled ali zasebnost. Običajno izberemo pogled in zasebnost s terase/balkona vršimo z zastiranjem. V kolikor gre za globoke terase katere skozi panoramska okna vodijo v notranjost objekta, upoštevajte naravno svetlobo v prostor. Zidane ograje vir naravne svetlobe prek balkona, terase v prostor zavirajo, gost raster železnih, inox, lesenih ali nenazadnje PVC ograj ustvarja podoben temačen občutek kot zidane ograje. Ko enkrat razčistite sami pri sebi kaj vam je pomembno upoštevajte najpomembnejši življenjski faktor, čas. Čas je tisti, ki vpliva na naše vsakdanje življenje in kroji naš vsesplošni uspeh. Drugi pomemben faktor, ki je posledično odvisen od časa je zagotovo denar. Včasih posamezniki nimamo na razpolago neomejeno časa, da postorimo vsa hišna opravila in nam barvanje lesenih in kovinskih ograj na nekaj let predstavlja oviro, imamo pa finančne zmožnosti in posledično lahko to delo nekdo opravi za nas. Veliko posameznikov v takšnih situacijah ne izbira z vidika praktičnosti in minimalnega finančnega vložka ampak z vidika ujemanja materialov, barvnih kombinacij in stila opremljanja. Kovane in lesene ograje se odlično podajo k rustikalno opremljenim objektom. Inox, železo, korten in steklo pa so dobra izbira za moderne objekte, ki prisegajo na ravne in izčiščene linije. Inox in steklo sta materiala, ki ju enostavno vzdržujemo in nam ne kratijo nepotrebnega časa.

Na koncu pa kot pri vsem pri gradnji zmagajo finance in večina posameznikov materiale, ki jih vgrajujemo v objekt izbiramo na podlagi tega kar hočemo in kakršne so naše zmožnosti. Glede na gradbeno situacijo danes pri nas pa je vsekakor o izvedbi ograje potrebno razmišljati že v času izdelave idejne zasnove. Kajti kaj in kako bo vgrajeno v objekt je zahtevano navesti že v času idejne zasnove. Sama vam predlagam, da poleg financ razmišljate tudi o času, ki ga boste lahko posvečali vzdrževanju vašega sanjskega doma. Služba nam namreč kroji delavnike, otroci, partnerski in prijateljski odnosi pa kreirajo popoldneve. Zavedajte se, da potrebujte objekt v katerem boste uživali in kateremu ne boste časovni sužnji. Vem težko je, ker objekta sploh še nimamo pred seboj pa premišljujemo o tem kaj vse v in na njem potrebujemo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja