NAČRTOVANJE

Kako zasnovati hišo?

Načrtovanje hiše ni mačji kašelj, tega se zagotovo zavedajo prav vsi, ki so se kadarkoli podali na ta projekt. Ko se pogovarjam s starši kako bi po 20 letih bivanja v objektu sedaj zasnovala hišo mi v en glas pritrdita, da bi se stvari lotila popolnoma drugače kot sta se je. Da sta do stvari tako pristopala v preteklosti pa je pripomoglo predvsem pomanjkanje znanja in informiranja posameznika o tem kako načrtovati objekt, do tega da sta želela čim hitreje rešiti pereči problem stanovanjske problematike.

Kakorkoli, izkušnja posameznika pri gradnji je pomembna. Pomembno pa je tudi kako postopamo do pričetka načrtovanja. Za začetek se vprašajte koliko časa nameravate preživeti v tem objektu? Bo šlo za trajnostno gradnjo? Vam je pomembno udobje ali praktičnost?

Sestaviti lastni tloris brez obiska arhitekta je težko, a vsak posameznik ima svoje želje. Vsi želimo, do arhitekta priti z nekimi osnovami, kakšna naj bo naša nova bivalna površina. Pri vsem tem ne smemo pozabiti:

1. LOČEVANJE PROSTOROV PO SMISLU
Najverjetneje ni najbolj praktično, da iz spalnice vstopimo neposredno v kuhinjo? Ali pač? Kako si predstavljate, da vas obiski vidijo takoj po tem, ko vstanete? Spalni del je ločen od bivalnega. V otroških spalnicah se otroci učijo in potrebujejo svoj mir, medtem ko v bivalnem prostoru vlada vsesplošna razigranost.

2. STOPNIŠČE
Stopnice so super ločilo med bivalnim in spalnim delom. Pazljivo pa jih je potrebno umeščati, v kolikor objekt zasnujemo za več desetletji. Z leti vse težje premagujemo stopnice, obstaja tudi verjetnost pojava poškodb in bolezni, ki nas bodo ovirale pri hoji po stopnicah. Načrtujte pametno in v pritličju umestite prostor, ki ga lahko čez nekaj let spremenite v spalnico in se tako izognete hoji po stopnicah.

3. KOPALNICA Z OKNOM
Kopalnica spada med servisne prostore in je velikokrat brez okna. V kolikor je le mogoče kopalnico opremite z oknom. Naraven zrak in svetloba sta nekaj najlepšega, kar lahko pride v vašo kopalnico. Naravna svetloba prinaša vitamin D, ki je nujno potreben za zdravje.

4. VELIK BALKON
Kot že velikokrat povedano je balkon strošek, ki se mu je priporočljivo izogniti. Razmisliti velja o rešitvi s teraso v pritličju. Ozek balkon je neuporaben in neprimeren za kakršnokoli uporabo. Poleg tega pa balkon predstavlja velik toplotni most, ki ga je potrebno sanirati.

5. SHRAMBA
V hiši je shramba nepogrešljiva stvar. Paketi mleka, pijače, moke in nenazadnje ozimnica domujejo tukaj. Smiselno je, da shrambo umestite neposredno ob kuhinjo. Tako boste imeli stvari vedno pri roki.

Kakšen bo pa tvoj dom? Imaš tudi ti težavo kako se spopasti pri načrtovanju? Z veseljem priskočim na pomoč 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja