
Ali v kuhinji potrebujem napo?
Vse pogosteje slišim, “Kaj mi bo napa, saj imam okno v bližini kuhališča“. No ja besedna kombinacija, ki mi požene kri po žilah. Takrat se mi po glavi porodijo vprašanja ali ljudje sploh vedo čemu je napa namenjena? Kako se spoprijemajo z vonjem čebule? Ali tej posamezniki sploh uporabljajo kuhinjo? Ali kdaj kuhajo golaž?
No ja vprašanja v glavi se mi kar množijo, enkrat pa je potrebno vsekakor potegniti črto in si reči, kaj to mene briga, njihova stvar. V drugem stavku pa si postavim vprašanje ali naj vseeno razložim čemu služi napa v kuhinji?
Da ne bom samo premišljevala bom besede in koristne lastnosti nape strnila v sestavek.
KUHINJSKA NAPA NAM KORISTI
• izboljšuje kvaliteto zraka,
• iz prostora odstranjuje neprijetne vonjave in paro,
• izboljšuje kvaliteto bivanja.
Vrste kuhinjskih nap so različne. Na žalost tudi v veliki večini starejših stanovanj ni odvoda zraka, kar pa ne pomeni, da je v takšne kuhinje nemogoče umestiti napo. Seveda jo lahko umestimo in tudi prav je, da jo umestimo. Glede na odvod zraka ločimo dve vrsti nap, napa z odzračevalnim načinom (zajeta para in zrak se odvajajo iz zgradbe) in napa z obtočnim načinom (zajeti zrak in para se preko filtrov prečistijo in spustijo nazaj v prostor).
PS: Prevelika izpostavljenost vlagi lahko povzroča resne zdravstvene težave. Prekomerna izpostavljenost neprijetnim vonjavam pa lahko pripelje do močnih, nadležnih in ponavljajočih se glavobolov.

Tuš ali kopalna kad?
Morda vam bo všeč tudi

Kaj so ekološke talne obloge?
3 aprila, 2018
Kako optično povečati prostor?
10 aprila, 2018