NAČRTOVANJE

Ali v kuhinji potrebujem napo?

Vse pogosteje slišim, “Kaj mi bo napa, saj imam okno v bližini kuhališča“. No ja besedna kombinacija, ki mi požene kri po žilah. Takrat se mi po glavi porodijo vprašanja ali ljudje sploh vedo čemu je napa namenjena? Kako se spoprijemajo z vonjem čebule? Ali tej posamezniki sploh uporabljajo kuhinjo? Ali kdaj kuhajo golaž?
No ja vprašanja v glavi se mi kar množijo, enkrat pa je potrebno vsekakor potegniti črto in si reči, kaj to mene briga, njihova stvar. V drugem stavku pa si postavim vprašanje ali naj vseeno razložim čemu služi napa v kuhinji?

Da ne bom samo premišljevala bom besede in koristne lastnosti nape strnila v sestavek.

KUHINJSKA NAPA NAM KORISTI
• izboljšuje kvaliteto zraka,
• iz prostora odstranjuje neprijetne vonjave in paro,
• izboljšuje kvaliteto bivanja.

Vrste kuhinjskih nap so različne. Na žalost tudi v veliki večini starejših stanovanj ni odvoda zraka, kar pa ne pomeni, da je v takšne kuhinje nemogoče umestiti napo. Seveda jo lahko umestimo in tudi prav je, da jo umestimo. Glede na odvod zraka ločimo dve vrsti nap, napa z odzračevalnim načinom (zajeta para in zrak se odvajajo iz zgradbe) in napa z obtočnim načinom (zajeti zrak in para se preko filtrov prečistijo in spustijo nazaj v prostor).

PS: Prevelika izpostavljenost vlagi lahko povzroča resne zdravstvene težave. Prekomerna izpostavljenost neprijetnim vonjavam pa lahko pripelje do močnih, nadležnih in ponavljajočih se glavobolov.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

9 + 8 =