NAČRTOVANJE

Barve na stenah

Barve. barvit svet, pestrost, raznolikost. Uh ja. Začnimo na začetku. Barve so ena super duper stvar. Res odlična stvar za dekoriranje ambijentov, poživitev prostora in vnašanje naših lastnosti v prostor. Nikakor ne velja zanemariti najrazličnejših barv in barvnih kombinacij med načrtovanjem interjerja. Učinek toplih in hladnih barv na prostor najverjetneje že poznamo.

Preden začnete karkoli načrtovati se vprašajte, kaj želite, da bo izstopalo in na kaj želite opozarjati stanovalce ali obiskovalce v posameznem bivalnem okolju. Običajno imamo večinoma stene v bivalnem okolju v beli barvi. Bela barva ne povzroča občutka temnega prostora in je barva, ki sovpada s kakršnokoli barvno kombinacijo. Zahteva pa svojo nego in pazljivo ravnanje. Barvne stene so zelo močan element v prostoru in s svojo pisanostjo opozarjajo na sebe. Druga težava, ki se pojavlja pri barvnih stenah je ta, da se barv v veliki večini čez čas naveličamo in nam vzbujajo moreč občutek.

No vrnimo se na bistvo. Na stene vedno nekaj postavljamo, pa naj bodo to omarice, okvirji s slikami in nenazadnje elemente brez katerih ne gre, to so elektro vtičnice in stikala ter radiatorji v kolikor nimamo talnega gretja. Pogosto naletim na vprašanje kakšne okrasne pokrove naj izberemo? Moj nasvet je, ČIM MANJ MOTEČE, takšne, da ne bodo jasno nakazovale kaj je tam. Zakaj? Že res, da so stikala za luči element, ki je pomemben in moramo vedeti kje se nahaja. Pa je res tako pomemben, da ni bolje, da se zlije z barvo stene? Mora res biti markirni element v prostoru, ki bo na sebe bolj opozarjal kakor slika v okvirju na stene?

Odločitev o barvah na steni je seveda vaša pred vsem tem pa si morate razjasniti kaj želite z barvami elementov doseči. Ali hočete, da niso markantni na steni, ali hočete jasno opozoriti na njihov obstoj na steni. Ko vse pretehtajte pa razmislite o stvari tudi z ekonomskega vidika. Ni vse lepo in primerno kar se sveti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 × 2 =