NAČRTOVANJE

Na kaj biti pozorni, ko kupujete nepremičnino?

Cilj vsakega tipičnega Slovenca je, da si kupi ali postavi svoje domovanje. Primorski pregovor veli, da tašča ne sme s copatki prestopiti praga tvojega doma. No malo za šalo malo za res potek nakupa nepremičnine sploh ni tako enostavna stvar. Lahko bi rekli, da je to zelo zahteven projekt s psihičnega in finančnega vidika. Ko imamo zgrajen načrt oz. strategijo kako bomo prišli, do finančnih sredstev za uresničitev cilja, kaj hitro začnemo z iskanjem primerne lokacije. Pomembno je, da pred začetkom ogledov jasno definirate kje, kako in zakaj bi nekje živeli. Razjasniti je pomembno tudi sledeča dejavnika.

1. LOKACIJA
• Smo se pripravljeni vsakodnevno voziti v službo z avtomobilom?
• Nam je pomembna bližina šole, trgovine, vrtca, banke, javnega prevoza?
• Nas moti hrup?
• Smo pripravljeni živeti na vasi?

2. OBLIKA NEPREMIČNINE
• Želim živeti v hiši. Zelo mi je pomembno, da imam svoj vrt? Brez težav lahko doma operem avto, na domačem dvorišču?
Pripravljen sem več ur na teden posvetiti skrbi za čistočo in urejen dom (zavedati se je potrebno, da je 4-sobno stanovanje bistveno
hitreje počistiti kot 150 kvadratnih metrov veliko hišo)? Pomembno mi je, da je celotna bivalna površina osnovana po mojih potrebah?
• Stanovanje mi predstavlja dom. Sem veliko od doma in nimam časa skrbeti za travnate površine. Ni mi pomembno, da bom otrokovo
igro opazoval skozi kuhinjsko okno. Raje kot doma svoj čas preživljam na potovanjih, izletih. Ne maram imeti lastnega vrta…

Ko razjasnite zgornja dejavnika se pa začne iskanje primernega doma. Nakup stare hiše, nakup nove hiše v VI. gradbeni fazi, nakup starega stanovanja, nakup novega neopremljenega stanovanja, nakup zemljišča za gradnjo. Na kaj biti pazljiv pri nakupu omenjenih nepremičnin.

HIŠA

1. Preveriti je potrebno služnosti, lastništva, bremena v zemljiški knjigi (zemljiška knjiga je dostopna tudi prek spleta).
2. V kolikor kupujete star objekt predlagam, da ga pregledate s toplotno kamero in tako preverite koliko toplote odhaja iz objekta.
3. Če želite objekt predelovati, prenavljati obvezno preberite OPN, OPPN in ostale akte in pravilnike občine v kateri se objekt nahaja.
4. Super je, če pred nakupom objekta stopite v stik s stanovalci v okoliških objektih, jih povprašate o objektu, o vzdrževanju… Marsikaj je očem skrito, več informacij kot pridobite o objektu boljše bo.

STANOVANJE

1. Preveriti je potrebno bremena in vpis v zemljiško knjigo.
2. Pregledati ali ima stanovanje uporabno dovoljenje.
3. Z upravnikom se pozanimati o stroških vzdrževanja objekta, o načinu ogrevanja, kdaj je bila fasada prenovljena…

ZAZIDLJIVA PARCELA

1. Pregledati ali je parcela komunalno opremljena. V kolikor ni preverite koliko stroška vam prinese, da parcelo komunalno opremite.
2. V zemljiški knjigi preverite služnosti, bremena in lastništva v zemljiški knjigi.
3. Pregledati OPN, OPPN in ostale akte in pravilnike občine v kateri kupujete zazidljivo parcelo.
4. Preglejte kako je z napeljavami na parceli, v kolikor so preglejte koliko odmika od objekta zahteva posamezna napeljava.

Veliko sreče pri iskanju novega domovanja! 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja