NAČRTOVANJE

Kako optično povečati prostor?

Zagotovo ste se že kdaj znašli pred težavo, ki se imenuje majhen prostor. V hipu ste pričeli iskati rešitev, kako prostor povečati ali ga narediti bolj prostornega. Sama sem se že velikokrat znašla v situaciji, ko sem se v določenih prostorih počutila ujeto. Omenjeni prostori so mi vzbujali občutek utesnjenosti in klavstrofobičnosti. No ja kot bodoča arhitektka vsakič, ko se znajdem v prostoru kjer se ne dobro počutim razmišljam o tem kako bi prostor preuredila, predelala ali spremenila, da bi se v njem počutila bolje. Verjeli ali ne našla sem rešitve, ki še tako zanikrne, temne, majhne prostore naredijo privlačnejše in udobnejše.

1. BELE STENE
Bela barva dela čudeže v prostoru. V kolikor imate problem s svetlobo v bivalnih prostorih nikar ne sten barvajte z barvami ampak uporabite belo barvo sten. Prostor boste s tem optično povečali in posvetlili.

2. OGLEDALA
Ozek hodnik lahko brez težav povečate z velikim ogledalom. Predlagam, da je ogledalo na koncu hodnika čez celo steno ali pa ob straneh čez celo steno. V kolikor je hodnik postal ozek zaradi omar z ogledalom obložite fronto omar.

3. ZNEBITE SE VRAT
V kolikor majhen prostor predstavlja prehoden prostor, dnevno sobo, jedilnico ali kuhinjo iz njega obvezno odstranite vrata. V kolikor se vam zazdi, da boste vrata mogoče kdaj potrebovali, klasična vrata nadomestite z drsnimi vrati, ki se skrijejo v steno ali med elemente pohištva.

4. ZAGOTOVITE NARAVNO SVETLOBO
V prostorih brez svetlobe se neradi zadržujemo. Se pa včasih zgodi, da v določenih prostorih ne moremo zagotoviti naravne svetlobe. V kolikor je le mogoče v takšne prostore namestite steklena vrata ali pa okenske odprtine, ki svetlobo dovajajo iz drugih prostorov kjer je naravna svetloba.

5. MINIMALISTIČNO OPREMLJANJE
V majhen prostor nikakor ne tlačite velikih omar, okraskov, rož in ostale šare. Majhen prostor opremite minimalistično. Predvsem pa na preudaren način s smislom in dovršenostjo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja