NAČRTOVANJE

Naj kupim stanovanje ali hišo?

Vprašanje s katerim se v življenju sreča skoraj vsak posameznik ali par. Nakup stanovanja ima svoje prednosti in slabosti, hiša je spet svoje poglavje. Ker nimamo vsi te sreče, da nam starši podarijo ali kupijo ali pomagajo do našega prvega lastnega domovanja pri izbiri hiše ali stanovanja igra pomembno vlogo finančni vpliv. Sama se pri tem večkrat vprašam ali je vredno nekaj narediti na silo, hitro samo, da se osamosvojiš in postaneš sam svoj gospodar?

Marsikdo si želi živeti v hiši, ker ima več prostora, vse svoje življenje do te odločitve pa je preživel v stanovanju in si stroškov ter časa za vzdrževanje hiše sploh ne predstavlja. Hiša ima svoj davek, pa naj bo to njen nakup/gradnja, ki je običajno dražja od stanovanja kot tudi vzdrževanje. Že res, da imaš več prostora, nisi omejen na že vnaprej določene tlorise, ki jih zaradi nosilnih sten in instalacij ne uspeš prilagoditi svojim potrebam.

Meni je življenje v hiši všeč in si življenja za štirimi stenami v petem nadstropju bloka ne predstavljam. To sem jaz, Nina, ki je celo svoje življenje brezglavo tekala po domačem dvorišču, imela psa, ki se je neovirano sprehajal po domači trati, brez težav v najstniških letih v svoji sobi nabijala glasbo in med poletnimi vikendi z veseljem kosila travo okoli hiše. Sedaj nisem več najstnica, ampak še vedno rada neovirano gibljem po domači trati in sanjarim o terasi, ki bo imela neoviran prehod iz jedilnice na zelenico. Iz opisa ste najverjetneje razbrali, da nisem človek za v stanovanje. Sama sem to spoznala v študentskih letih, ki so mi poleg drugih bonitet prinesla tudi življenje v Ljubljanskih blokih.

Da ne bom samo o svojih izkušnjah razglabljala pa bom predstavila tudi prednosti in slabosti življenja v hiši oz. bloku.

PREDNOSTI ŽIVLJENJA V HIŠI
+
pri opremljanju oz predelavi objekta nisi omejen na instalacije, ki gredo k sosedom, brez težav porušiš steno, ki ima instalacije in jo prestaviš tam, kjer tebi paša,
+
sam izbiraš vrsto energenta,
+
sam izbiraš, kakšne barve bo fasada, 
+
imaš več prostora,
+
v kolikor imaš potrebo po širitvi objekta lahko to narediš, brez kupovanja novega stanovanja, 
+
lahko imaš lasten vrt, 
+
sam si urejaš okolico, 
+
pri novogradnji tloris oblikuješ sam skupaj z arhitektom,
+
v pritličju lahko nemoteno prehajaš na zelenico…

SLABOSTI ŽIVLJENJA V HIŠI
višji stroški vzdrževanja v primerjavi s stanovanjem (večja kvadratura, okolica…), 
več časa porabiš za čiščenje stanovanjske hiše, ki je namenjena štiričlanski družini, kot stanovanja v katerem biva štiričlanska družina,
več časa porabiš za vzdrževanje okolice objekta (košnja trave, zasaditev, čiščenje prevela med tlakovci…),
oddaljenost od centra mesta- običajno so individualne stanovanjske hiše na obrobju mest, če hočeš v center pa potrebuješ prevozno sredstvo (avto, kolo, motor, skiro…).

O hiši sem že povedala svoje, stanovanje v bloku je zgodba zase.

PREDNOSTI ŽIVLJENJA V BLOKU
+ nižji stroški vzdrževanja kot v hiši,
+ hitreje je počiščeno,
+ primerno za tiste, ki so polno zaposleni in veliko z doma,
+ odlična bivanjska rešitev v centru mesta.

SLABOSTI ŽIVLJENJA V BLOKU
zelenica na balkonu odpade (umetna trava ne šteje),
okolica večine stanovanj je betonska džungla,
ko se sosedje prepirajo jih običajno slišiš,
preglasna glasba v stanovanju kaj hitro terja kakšno obvestilo sostanovalca,
kuhanje na terasi privablja zavidajoče poglede sosedov,
skupna izbira energentov za gretje…

Vsekakor pa ne pozabite na svoje prioritete, ko izbirate svoj prostor za bivanje. Nekomu je pomembno uživanje na lastni trati in sproščanje doma, spet drugi si življenja v hiši ne zna predstavljati in uživa za štirimi stenami stanovanja. Ko izbirate svoj prostor za bivanje na list papirja napišite prednosti in slabosti življenja v stanovanju oz. hiši, ki so za vas pomembne. Vem, da hiša stane in vem, da je stanovanje hitrejša rešitev stanovanjskega problema. Pri vsem pa upoštevajte sebe in ne, kaj o tem mislijo vaši starši, prijatelji ali sorodniki. Zaupajte v svojo odločitev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

nineteen − eleven =