REŠITVE

IKEA

Ikea je vse popularnejša trgovina pohištva v katero zahajamo tudi Slovenci, četudi moramo za njen obisk v naše sosednje države. Kdaj jo bomo dočakali v Sloveniji ostaja neznanka. Do takrat pa lahko njene pozitivne in negativne lastnosti pregledamo in ugotovimo ali nam njihov način prodaje in nakupovanja pohištva koristi ali ne.

Katalog omenjene trgovine je dostopen na spletu, prav tako lahko spletno nakupuješ in načrtuješ svoje bivalno okolje. A ni zabavno, ko kreiraš stvari iz domačega naslanjača in te vsi ti artikli lahko že dan potem počakajo na domačem dvorišču? Sama sem v Ikeo začela zahajati vzporedno z vpisom na študij arhitekture na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. Sočasno z odkrivanjem in snovanjem bivalnega okolja, sem spoznavala tudi zanimive plati Ikee. Vedno bolj me je privlačila njihova praktičnost, predvsem pa oblikovani ambienti. V trgovini vedno preizkušam funkcionalnost referenčno opremljenih stanovanj. Včasih bi se v kakšno stanovanje kar preselila in ga posvojila za svoje. Zanimivo mi je kako s tako serijskim pohištvom ustvarjaš neverjetno razgibanost interjerja.

Se pa sama dobro znajdem in tudi poistovetim z Ikeinim konceptom, ki temelji na lepi, funkcionalni in cenovno dostopni notranji opremi. Hecno je kako jasno vidimo, koliko je cena posameznega ambienta, opreme celotnega stanovanja ali zgolj dela omare. Hitro in enostavno si ustvariš nek pogled na to koliko kaj stane in nisi v nevednosti vse dokler prodajalec v drugih ponudnikov notranje opreme ne začne finančno ovrednotiti tvojih želja. Stvari lahko stestiraš in poskusiš ob tem pa ti nihče ne nameni neprimernih pogledov. Se moraš pa tudi sam zavedati kaj lahko in kaj ne smeš, ni ravno primerno, da po pultu v kuhinji udarjaš s kladivom, ali neprestano skačeš po sedežni garnituri.

Kaj mi je pravzaprav všeč, pri Ikei?

Navdušena sem nad tem, da stvar izberem, jo vkomponiram v prostor, preverim njeno dostopnost v trgovini in elemente lahko imam že isti dan doma. V kolikor gre za skupek večjih elementov (kuhinja, spalnica, garderobna soba) prekalkuliram cene v meni bližnjih Ikeinih trgovinah. Ja, Slovenija ima zaradi svoje majhnosti možnost dostopa do Ikeinih trgovinah v 3 različnih državah. In ja za primerjavo cen artiklov v posameznih državah ne potrebujem raziskovalne akcije in 3 dni dopusta, da pridem do meni primernih rešitev.

Težim k temu, da kupujem in opremljam trajno. Vem, sedaj se bo pričelo zgražanje, v stilu Ikea ima poceni robo in ni nikakor primerljiva z mizarskimi izdelki, ki so individualno prilagojeni posamezniku. Tej trditvi ne bom nikakor oporekala, ker se z njo popolnoma strinjam. Iz videnega in iz mnenja uporabnikov Ikenih izdelkov lahko sestavim zgodbo, da so Ikeini izdelki primerljivi z izdelki, ki jih najdemo v slovenskih salonih pohištva z bistveno višjo ceno, na njih pa je potrebno čakati do tudi nekaj mesecev. Ampak veliko Ikeeinih kosov je lahko trajnih, v kolikor si le malce pazljiv pri njihovi izbiri. Ne bom trdila, da svetilka iz papirja trajen element, ker prav zagotovo ni. Problem je iz nje odstraniti prah brez, da jo poškodujemo…. Ampak, najdejo se elementi, ki zdržijo tudi desetletja in več.

Ikeine izdelke je včasih smiselno kombinirati z mizarskimi izdelki in skupaj tvoriti zanimivo celoto. Tako ohranjamo individualnost in zagotovimo vsem svojim potrebam. Vsekakor sem navdušena, da so Ikeini izdelki plod dobrega in iznajdljivega inženirskega osebja. Poleg tega pa so njihove reklamacije hitre in zelo enostavne. A si potrošnik lahko sploh zaželi še kaj boljšega?

Glede hitro pokvarljive robe sem malce skeptična pri Ikeinih izdelkih in nemalokrat sem se opekla tudi sama. Kozarci iz omenjene trgovine so res dobra naložba, cenovno dostopni in lahko jih nakupujem praktično kar nekaj let ene in iste in si tako ohranjam svojo zbirko kozarcev brez, da bi jih neprestano menjavala. Kuhinjske krpe niso bile ravno najboljša odločitev, ker sem našla boljše alternative. Navdušena sem seveda nad možnostjo pralnih prevlek kavčev in rjuhami, ki za svojo ceno ponujajo odlično kvaliteto. Sem se pa sama tudi nemalokrat zafrknila prav pri teh cenovno dostopnih elementih, ko kar nekaj kupuješ samo, da kupuješ.

Kaj mi pri Ikei ni všeč?

Jah poleg vseh plusov, ima tudi Ikea v mojih razmišljanjih negativen prizvok. Predvsem sem naveličanja čakanja na blagajni, ki je običajno kar zamudno in utrujajoče in tega, da nikakor ne znam izbrati pravega časovnega okvirja za obisk trgovine, ko bi v njej našla čim manj obiskovalcev. Navdušujem se sicer nad spletno prodajalno, ki mi je bliže predvsem iz vidika hitrosti in nakupovanja z domačega naslanjača. Nikakor pa ni splet in vsa ta nova vizualna komunikacija enaka temu, da si pohištvo ogledam, ga preizkusim poprimem in podam končen komentar nad njegovo kvaliteto.

In kako bi si sama opremila svoj sanjski dom?

Vsekakor bi prisegala na določene elemente iz Ike, ker ko prvič opremljaš se običajno kaj hitro v tem domovanju znajdejo tudi mali vragci, ki so na začetku čisto pridni, ko pa začnejo odraščati začnejo po zraku leteti kocke in kamenčki in ja poškodbe pohištva so dobrodošle. Nikakor pa ne bom uporabila zgolj Ikeinih kosov, ker si želim dom ustvariti in prilagoditi svojim potrebam bo potrebno določene rešitve iskati tudi s pomočjo mizarja. Ikeinih kuhinjskih omar najverjetneje ne bom dobila, da mi bodo v nulo pasale v kuhinjo brez kakšne dodatne blende ali predelave? Ali se morda motim in nam Ikea v prihodnje ponuja tudi kakšne personalizirane individualne rešitve?

Nikakor ne pozabite načrtovati pohištva v bivalnem okolju sočasno s konstruiranjem tlorisa, četudi objekt še ne stoji, raziskujte po prodajalnah, pinterestu in vseh mogočih socialnih omrežjih ter portalih vsemogoče pohištvo. Pomembno je, da že v začetku jasno veste kje bo kaj in ne bo tista omarica, ki bo prišla z Ikee v predsobo za 10 cm špegala čez steno in tako ovirala nemoten prehod in služila za nabiranje naglavnih bušk in zlomljenih prstov na nogi 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

eleven − two =