NAČRTOVANJE

Kaj je rekonstrukcija?

Pogosto slišim stavek prenavljali/obnavljali bomo hišo. Sledijo mu naslednje besede. Porušili bomo nekaj sten in radi bi povečali okna. Nič kaj takega. Mojstra imamo že izbranega, z mizarjem smo dogovorjeni za pohištvo, še malo pa gremo v akcijo. Včasih so mi takšni stavki dvignili pritisk. Danes jih sprejemam mirno, ampak še vedno se zavedam, da imajo ljudje o tem premalo informacij.

Rušiti par sten v objektu, ki niso nosilne res ni večji problem in jih lahko brez težav porušite. Za rušitev nenosilnih notranjih sten ne potrebujete nobenih dovoljenj zato, ker so stene v notranjosti objekta in ne posegajo v zunanji videz objekta, prav tako pa ne vplivajo na nosilnost konstrukcije. V kolikor posegamo v nosilne stene v objektu ali v zunanje stene objekta pa gre za rekonstrukcijo. Poseg večanja oken ali dodajanja zunanjih odprtin v objektu se smatra kot poseg v nosilno konstrukcijo in zato govorimo o rekonstrukciji objekta.

V primeru rekonstrukcije ali z drugimi besedam posegov v nosilno konstrukcijo objekta, objektu spreminjamo tehnične značilnosti in za takšne posege potrebujemo gradbeno dovoljenje.

Sliši se čudno, ampak ni. Projektanti pri snovanju objekta poleg vseh soglasji potrebujejo dokumentaciji za gradbeno dovoljenje priložiti tudi statične izračune, ki zagotavljajo, da je objekt potresno varen in zasnovan primerno obtežbam za posamezno območje. V primeru, da naknadno posegamo v konstrukcijo objekta mu spreminjamo statične izračune in tehnične značilnosti. Zagotovila, da je objekt še vedno varen ni, zato je potrebno pri takšnih posegih ponovno preveriti konstrukcijo in papirje predložiti na upravno enoto, ki nam izda gradbeno dovoljenje.

Slovenski fenomen vsak sam svoj mojster ima svoj čar ampak tudi veliko pomanjkljivosti. Pred vsakim gradbenim posegom v objektu, na objektu ali ob objektu se pozanimajte kaj lahko in kaj ne smete početi brez dovoljenj. Včasih vas bo mnenje strokovnjaka kaj stalo, a vam bo na dolgi rok olajšalo spopadanje s težavami in prihranilo marsikatero sivo las.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja