NAČRTOVANJE

Postelja in njeno vzglavje

V zadnjem obdobju sem načrtovala veliko spalnic. Majhnih, velikih, otroških, kombiniranih… Skratka posvečala sem jim veliko več pozornosti kot pred časom. Vedno ampak res vedno, ko sem načrtovala spalnice sem bila pazljiva na prostor kjer sem umeščala vzglavje postelje.
Zaradi zdravstvenih razlogov je priporočljivo, da vzglavje postelje ni ob vratih skozi katera vstopaš v spalnico, ker to povzroča prepih. Ki pa saj vemo kako vpliva na najrazličnejše človeške organizme.

No izkušnje pri projektiranju spalnic so me pripeljale, do določenih zaključkov pri načrtovanju tega intimnega prostora v našem bivalnem okolju. Veliko pozornost sem poleg funkcionalne opremljenosti spalnic, praktičnosti in individualnih želja in potreb posameznikov posvečala tudi enostavnosti vzdrževanja. Z nabiranjem idej na internetu, sprotnim obiskom Ikee, Momaxa in Lesnine se mi je začelo porajati vprašanje zakaj imajo postelje tako različna vzglavja in čemu je to vzglavje sploh namenjeno. Vsekakor se strinjam z dejstvom, da je vzglavje postelje eden izmed vidnejših estetskih elementov spalnice. Žal pa ta trditev in te pridobljene informacije za mene niso bile dovolj in sem raziskovala naprej. Spraševala sem se kaj vse počnemo v spalnici preden dokončno zakorakamo v svet sanj. Vsekakor so navade posameznikov pred spanjem različne veliko pa nas v posteljah prebira knjige, odgovarja na maile in prebira najrazličnejše novice na računalnikih in tablicah. Branje in katerokoli delo je v ležečem položaju oteženo, zato ta opravila v veliki večini opravljamo sede oz. v pol ležečem položaju. Vzglavje igra pri tem pomembno vlogo. Svojo hrbtenico naslanjamo na vzglavje postelje. V tem primeru vzglavje služi kot opora za naš hrbet in zaščita, da z lasmi in kožo ne umažemo sten.
Poznamo različne tipe vzglavja. Nekateri apelirajo na posteljna vzglavja iz masivnega lesa, spet drugi prisegajo na oblazinjena vzglavja, tretjim pa zadoščajo vzglavja iz kovine. Vsekakor je oblazinjeno vzglavje mehkejše. V vsakem primeru lahko na vzglavja postelje namestimo tudi vzglavnike, ki imajo dekorativni in praktični namen.

Pri individualnem načrtovanju spalnice je smiselno upoštevati strani neba. Vzglavje postelje nameščati na stene kjer ni vratnih odprtin. Kakšno višino posteljnega vzglavja izbrati je individualna odločitev, vsekakor pa je smiselno upoštevati višinske predispozicije posameznika. Nikakor naj se vzglavje postelje ne zaključi na pol višine vaše hrbtenice v polsedečem položaju. Posteljno vzglavje, ki bo višje od višine vaše glave bo stene nad posteljo zavarovalo pred madeži, ki jih povzročamo z naslanjanjem telesa ob steno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja